De Belg is goed verzekerd maar niet genoeg op de hoogte

Belgen zijn goed verzekerd in vergelijking met hun Europese buren. Maar nog al te vaak kennen ze de inhoud van hun contract en het niveau van hun dekking niet. Dat blijkt uit een enquête van Test-Aankoop bij duizend Belgen.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Belgen zijn geïnteresseerder en investeren meer in verzekeringen dan hun Europese buren. Een hospitalisatie- (89%) en woningverzekering (93%) zijn bijvoorbeeld heel vanzelfsprekend, zo blijkt uit een enquête van Test-Aankoop. Bovendien heeft bijna één op drie Belgen een overlijdensverzekering en bezit 35% van de ondervraagden een of meerdere levensverzekeringen met spaarcomponent.

Vaak sluiten onze landgenoten een woning- en/of een overlijdensverzekering (schuldsaldoverzekering) af bij een hypothecaire lening, via dezelfde bank. Uit de enquête blijkt dat 39% dat doet. Maar de consumentenorganisatie benadrukt dat de rentevoet niet per se hoger is bij de concurrentie. En ze zijn ook niet verplicht.

Te veel onwetendheid

De Belg kent vaak de inhoud van zijn verzekering en het niveau van zijn dekking niet. De helft van de ondervraagden met een auto- of hospitalisatieverzekering leest zijn contract maar oppervlakkig voor ze het ondertekenen. Neem nu de schuldsaldoverzekering: acht op de tien personen die zo'n polis afsloten bij hun hypothecaire lening, weten niet of ze verzekerd zijn voor het volledige kapitaal en of zij of hun partner nog een deel van de lening zullen moeten afbetalen als de ander overlijdt.

Meer dan de helft van de ondervraagden denkt niet genoeg verzekerd te zijn en een kwart van wie de levensverzekering een spaarcomponent bevat, verwacht minder te krijgen dan aanvankelijk gedacht. Test-Aankoop benadrukt dat het belangrijk is te praten met je verzekeraar en hem alle nodige vragen te stellen.

Niet genoeg transparantie

Tot slot wijst de enquête op een gebrek aan transparantie bij de verzekeraars wat betreft de vergoeding van spaarverzekeringen. Ter herinnering: de verzekeraar belegt jouw geld voornamelijk in obligaties, waarvan de rente het rendement van je spaarverzekering bepaalt. Test-Aankoop eist dat verzekeraars de samenstelling van hun portefeuille bekendmaken. Dat zou hen dwingen in detail te onthullen waarin ze investeren. Ze zouden ook verplicht moeten worden het effectieve rendement en het gemiddelde rentetarief dat ze garanderen te publiceren, besluit de consumentenorganisatie.