De Block gaat na of gsm voor dokter kan spelen

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) start volgend jaar met tests van verschillende gezondheidsapps. "Patiënten worden zo copiloot van hun gezondheid", klinkt het.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Vergeet dat eindeloos met je duimen draaien in een wachtzaal van een dokter. De toekomst is aan de digitale wereld, ook in de geneeskunde. Daar wordt steeds meer gezocht naar manieren waarop de medische wereld ook gebruik kan maken van de smartphone. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid De Block (Open Vld) heeft beslist om volgend jaar de haalbaarheid van enkele projecten te analyseren en maakt zo de weg vrij voor de intrede van gezondheidsapps in België.

De mogelijkheden van digitale gezondheidstoepassingen zijn heel divers. Zo zou men zelfs een hartslagmeter kunnen koppelen of zelfs integreren in een telefoon. Alleen wordt de vooruitgang op dat gebied momenteel tegengehouden door het ontbreken van een regelgeving, een wettelijk kader en een vergoedingsmodel voor zorgverleners om de apps te gebruiken. De tests moeten de precieze noden voor het gebruik van die applicaties blootleggen.

Zorgverstrekkers die hun proefproject willen indienen, moeten voldoen aan verschillende voorwaarden. Eerst en vooral moet de app in één van de vijf volgende domeinen toepasselijk zijn: diabeteszorg, geestelijke gezondheidszorg, acute stroke-zorg, cardiovasculaire zorg en zorg voor patiënten met chronische pijn. Daarnaast zullen ook de privacy- en veiligheidsgaranties van de programma's aan strenge criteria onderworpen worden.

De minister ziet in de toepassingen een win-winsituatie voor zowel patiënt als zorgverstrekker. "Patiënten kunnen hun gezondheid zelf permanent opvolgen maar ook sneller laten opvolgen", klinkt het. "En de administratieve last voor zorgverstrekkers zal dalen, want zij kunnen veel eenvoudiger en ook sneller de digitale informatie uitwisselen."

De oproep wordt eind juni gelanceerd en de voorziene 3,25 miljoen euro zal vooral gebruikt worden om zorgverstrekkers terug te betalen.

Foto Pixabay