De charmes van Leiden: als de zon op het water schijnt
Leiden wordt wel eens het Leuven van Nederland genoemd. Met zo'n 123.000 inwoners en 30.000 studenten kan dat kloppen. Net als Leuven combineert Leiden een eeuwenoude binnenstad met een springlevende studentengemeenschap.
35 gezellige hofjes
In het stadscentrum vind je grachten, 17de-eeuwse panden en gezellige hofjes. Dat zijn typische Nederlandse binnentuintjes die in de 17de eeuw aangelegd werden door rijke Nederlanders voor minder gegoede mensen. De sfeer is wat te vergelijken met de Belgische begijnhoven. Leiden telt er maar liefst 35! Ga zeker naar het St-Pietershofje en het Klein Sionshofje.
Foto R.V.
Leiden in de stralende zon is een genot. Je moét gewoon met een boot langs de grachten varen. Niet alleen heeft de historische studentenstad de meeste grachten van alle Nederlandse steden na Amsterdam, bovendien zijn die omringd door groen (en 88 verschillende bruggen!). In de parkjes zwoegen studenten op hun cursussen of genieten ze van een glaasje fris. Tegen 2020 is het zelfs de bedoeling een aaneengesloten groene band aan te leggen rondom het hele centrum.
De stad kan pronken met een van de bekendste Nederlanders. Amsterdam heeft de 17de-eeuwse schilder Rembrandt van Rijn geadopteerd als inwoner, maar weinigen weten dat hij eigenlijk uit Leiden afkomstig is. Via de Rembrandtwandeling kan je zijn leven volgen, al ontbreekt er wel een Rembrandtmuseum en is zijn geboortehuis jammerlijk tegen de vlakte gegaan.
Culinair Leiden
Leiden heeft op culinair vlak heel wat te bieden. Wij kozen voor een lunch bij Bakker van Maanen op de Nieuwe Rijn, een bakkerscafé waar het rond het middaguur een gezellige drukte is. Voor het diner trokken we naar Eetcafé Nico. Ook daar wordt een winkel gecombineerd met een eetgelegenheid. Je vindt er bijzondere gerechten op de kaart. Het dessert gingen we halen bij chocolatier Soetenso.
Meer info op hampshirehotelfitlandleiden.com.
Jelle Mampaey