De ene selfie is de andere niet: zo verschillen ze wereldwijd

Chilenen houden van 'footies', Chinezen vinden het leuk om zelfportretten op te vrolijken met effecten en in India vinden ze de selfietrend maar niets. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van antropologen aan de University College London.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

De negen onderzoekers leefden 15 maanden in acht verschillende landen, verspreid over de verschillende continenten. Daar voerden ze ter plaatse onderzoek uit naar het gebruik van sociale media en de selfietrends.

Groupies, uglies en footies

Uit hun studie kwam naar voren dat selfies over de hele wereld sterk verschillen. Engelse scholieren kronen zichzelf tot klassieke selfiekoning door veel foto's te posten waar ze zelf heel opgedoft op staan. Ook groepsfoto's en uglies - selfies waarop de maker zich van zijn meest onaantrekkelijke kant laat zien - zijn immens populair bij de Britten.

De Chilinen hebben dan weer een unieke selfie ontwikkeld: de footie. Bij deze trend fotografeer je enkel en alleen je eigen voeten terwijl je televisie kijkt. Brazilianen tonen dan weer graag dat ze zich uitsloven in de sportschool. Jonge Chinese vrouwen bewerken hun selfies met verschillende effecten zoals sterren, bloemen en snorren. Mannelijke Chinezen passen hun haarstijl aan zodat ze enkele centimeters groter lijken op de foto.

In India en het zuidoosten van Turkijke vinden ze de selfie-gekte maar niets. Ze zien Facebook eerder als een formele omgeving en laten zich liever fotograferen door iemand anders.

Familiezin

De antropologen voerden niet alleen onderzoek uit naar selfies, maar stonden ook stil bij het fenomeen sociale media in het algemeen. Opvallend is dat de wetenschappers het idee dat sociale media ons narcistisch en individualistisch maken van tafel vegen. Ze beweren dat sociale media de familiezin net versterken.

Foto Flickr / Hairi