De leukste 'levende' planten op een rijtje

Planten zorgen sowieso al voor leven in huis, maar sommige zijn nog kwieker dan andere. Dat mag je vrij letterlijk nemen. Hoewel elke plant langzaam groeit en zich eventueel naar de zon richt, zijn er ook die zichtbaar bewegen. Elke dag opnieuw, soms zelfs meermaals. Nog niet klaar voor een huisdier, maar wel toe aan wat leven? Dan zijn deze planten perfect.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

1. Calathea

De calathea komt in een waaier aan kleuren en motieven. Ze wordt daarom ook wel de pauwenplant of zebraplant genoemd, afhankelijk van de variëteit. De plant komt van nature voor in Brazilië en is dus een tropisch klimaat gewend. Daardoor is het niet altijd even makkelijk om de calathea goed te onderhouden. Het meest bijzondere aan deze plant is dat de bladeren zich 's nachts naar boven toe sluiten. Niet schrikken dus als je wat geritsel hoort!

2. Maranta

De maranta of 'bidplant' is nauw verwant aan de calathea. Daardoor is ook de werking min of meer gelijk en zelfs de bladeren vertonen gelijkenissen. De maranta hangt op het eerste zicht wat 'triester' naar beneden, maar als je de plant van naderbij bekijkt, is het een prachtstuk.

3. Mimosa Pudica

Deze plant staat in het Nederlands ook wel bekend als kruidje-roer-mij-niet. Die naam is goed gekozen, want van zodra je de mimosa aanraakt, plooien de blaadjes dicht. Daardoor is de plant niet goed bestand tegen tocht en andere agressieve externe factoren. De grond moet steeds vochtig gehouden worden en de plant is slecht bestand tegen koude temperaturen. Als je de mimosa goed verzorgt, word je beloond met bloemen en een fikse groeispurt.

4. Venusvliegenvanger

Dit plantje komt je wellicht niet onbekend voor. Het is een van de bekende vleesetende plantensoorten en een ware insectenval. Van zodra er iets het hart van een 'bloempje' raakt, sluiten de tanden zich rond het slachtoffer. Een beetje luguber misschien, maar tegelijk extreem fascinerend. Van oorsprong groeit de venusvliegenvanger op moerasachtige bodems. De plant kan overleven op een zeer arme bodem omdat ze al haar voedingsstoffen uit haar 'slachtoffers' haalt.

5. Geluksklaver

De blaadjes van de geluksklaver of Oxalis Triangularis lijken een beetje op vlinders, zeker gezien hun levende karakter. 's Avonds of bij weinig licht klappen de blaadjes dicht, alsof ze met hun vleugels wapperen. Net zoals bijvoorbeeld sneeuwklokjes groeien de planten uit knolletjes. In de winter sterft de klaver af en houdt de plant een winterslaap, maar voor de rest is de geluksklaver makkelijk te onderhouden. De bloemetjes zijn een mooi pluspunt!