De liefde van Japan voor het impressionisme
In de eerste zaal van de tentoonstelling Japans liefde voor het impressionisme' in Bonn hangen twee schilderijen die een 19de-eeuwse vrouw uit de burgerij afbeelden. Het lijken klassieke Franse meesterwerken te zijn, maar een van beide is het werk van een Japanse schilder. ¿Qué?
Om impressionistische topwerken te zien, moet je naar Parijs, de Verenigde Staten of Zwitserland. Maar Japan? Zelfs veel kunstkenners weten niet dat de musea in het land een van de belangrijkste collecties van impressionistische schilderwerken huisvesten.
Populair
De impressionisten zetten in de tweede helft van de 19de eeuw de kunstwereld op zijn kop. Ze trokken de natuur in en creëerden met snelle borstelstreken schilderwerken die een geheel eigen sfeer uitademden, wars van de bestaande normen.
Hun werk raakte ook bekend in Japan, niet in het minst omdat veel Japanse kunstenaars naar Parijs kwamen om de Westerse kunst te ontdekken. De Aziaten waren dol op de nieuwe kunststroming en dat zijn ze nog steeds. Tentoonstellingen van impressionistische kunst trekken ook nu gemakkelijk honderdduizenden bezoekers.
Tweerichtingsverkeer
Heel wat Aziatische schilders lieten zich door Monet en zijn trawanten inspireren. Dat is bijvoorbeeld duidelijk te zien op de werken van Torajiro Kojima waarop een Japanse vrouw in een kleurrijke tuin afgebeeld is. Het onderwerp is Japans, de schilderstijl Europees. De beïnvloeding ging trouwens in twee richtingen. In de tweede helft van de 19de eeuw was er een heuse Japanse hype in het Westen. Zo verzamelde Monet Japanse houtsnedes, waarvan er enkele te zien zijn in Bonn.
De tentoonstelling Japans liefde voor het impressionisme' bundelt meer dan honderd vaak onbekende werken uit 34 Japanse musea van kunstenaars als Monet, Manet, Cézanne, Gauguin, Pissarro, van Gogh en Renoir. De tentoonstelling is een openbaring voor veel kunstkenners, maar ook voor de gemiddelde bezoeker is het smullen geblazen met zoveel topwerken.
Jelle Mampaey
De expo Japans liefde voor het impressionisme' loopt nog tot 21 februari in de Bundeskunsthalle in Bonn.
Foto 1: Édouard Manet - Garçon parmi les fleurs - The National Museum of Western Art, Tokyo
Foto 2: David Ertl
Foto 3: Claude Monet - Dans le bateau - The National Museum of Western Art, Tokyo. Matsukata Collection