De Nederlanders hebben nu slimme glow-in-the-dark snelwegen

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Nabij het Nederlandse stadje Oss is er sinds vorige week een stukje sprookjesachtige snelweg. Vijfhonderd meter autostrade heeft daar fluorescerende strepen op de weg staan in plaats van straatverlichting.

De strepen zijn getrokken met een slimme verf. Overdag nemen de lijnen licht op van de zon en 's nachts geven ze het terug af. Ze kunnen tot acht uur licht geven en als het weer niet goed genoeg is, is er een zonnepaneeltje dat de verf kan voeden. Zo is er energie-neutrale straatverlichting naast de weg.

Het idee komt van Studio Roosegaarde, die in 2012 al spraken van een 'smart highway'. Oorspronkelijk zou er al zo'n stukje snelweg zijn eind 2013, maar de lokale overheden lagen dwars. Na heel wat bureaucratie en formulieren invullen en laten goedkeuren is er nu eindelijk zo'n stukje snelweg.

Daan van Studio Roosegaarde dacht na over hoe iedereen het mobiliteitsprobleem wil aanpakken. Volgens hem wil iedereen dat probleem oplossen door te vertrekken vanuit de problemen die auto's veroorzaken. Daan denkt vanuit een ander perspectief, hij wil beginnen bij de wegen om het verkeer beter te maken. Lichtgevende strepen op de snelweg is slechts één van de twintig ideeën rond slimme snelwegen.

Andere ideeën voor die slimme snelweg zijn tekeningen van sneeuwvlokken die op de baan verschijnen wanneer die glad is en stroken waar je al rijdend je elektrische wagen kan opladen. Deze vijfhonderd meter lichtgevende lijnen is nog maar  het eerste stapje in de ontwikkeling van nieuwe, slimme snelwegen.