'De Reus' van de Bende van Nijvel ontmaskerd
Is er na 35 jaar dan toch een doorbraak in het dossier van de Bende van Nijvel? Zaterdag onthulde Het Laatste Nieuws dat De Reus' zijn aandeel in de brutale overvallen op Delhaizefilialen in de jaren 80, waarbij 28 doden vielen, op zijn sterfbed in 2015 bekend heeft. Het gaat om de Aalstenaar C.B., die lid was van de elite-eenheid Diane bij de Rijkswacht. C.B. voldoet aan de beschrijvingen die getuigen gaven van De Reus'. Hij is ongeveer 1m90 en lijkt op de robotfoto van de overvaller. Bovendien nam hij, zo blijkt nu, telkens vakantie tijdens overvallen van de Bende.
Elite-eenheid
Een week geleden onthulde advocaat Jef Vermassen bij TV Oost dat hij wist wie er achter de overvallen zat. Hij deed dat naar eigen zeggen uit frustratie omdat de speurders weinig aanvingen met de nieuwe informatie. Mogelijk zijn de onderzoekers daardoor in actie geschoten, waardoor het nieuws uitlekte naar HLN.
Opvallend is dat de Diane-eenheid waar C.B. deel van uitmaakte al ten tijde van de overvallen gelinkt werd aan de Bende. Er waren immers opvallende gelijkenissen tussen de gevechtstechnieken van de Delhaize-overvallers en die van de eenheid Diane. Dat spoor werd al in de jaren 80 gevolgd, maar het leverde nooit iets op. Ook oud-politicus Hugo Coveliers uitte die hypothese ten tijde van de eerste parlementaire onderzoekscommissie eind jaren 80, maar volgens hem werd het eindrapport danig afgezwakt. Volgens Het Nieuwsblad dook de naam van C.B. al in 1999 op in het Bendedossier. Verschillende tipgevers signaleerden een opvallende gelijkenis tussen de Aalstenaar en bovenstaande robotfoto.
Terug naar Vlaanderen
Vermassen zei gisteren dat het onderzoek terug naar Vlaanderen moet komen als er de komende dagen niets gebeurd met de recente onthullingen. Het onderzoek naar de Bende van Nijvel werd aanvankelijk door het parket van Dendermonde gevoerd, maar werd «gecentraliseerd in Charleroi», wat destijds tot heel wat protest leidde.
Anonieme brief
De strafpleiter zei in De Zevende Dag ook nog dat hij een anonieme brief heeft gekregen van iemand die naar eigen zeggen lid was van de Bende, met de boodschap dat hij alle namen bekend wilde maken. «Ik heb die brief zelf doorgestuurd naar de procureur-generaal in Gent. Die heeft de brief overgemaakt naar de onderzoekscel». Op een bijeenkomst met slachtoffers, waar hij als advocaat van het slachtoffer aanwezig was, vroeg hij een speurder van de onderzoekscel wat er precies met de brief gebeurd was. Een dag later kreeg hij het antwoord dat de brief niet eens geopend was.
De broer van C.B. zei nog aan de vrt dat er een doofpotoperatie aan de gang is. «Mijn broer was een soldaat, de generaals zouden ze moeten hebben. Als alles uitkomt, zal België te klein zijn», klonk het.