De rijkdom aan verhalen op Capital Slam

Seckou Ouologuem (32) heeft een passie voor woordkunst. Als jonge tiener rapte hij op pleintjes, later schakelde hij over naar Slam Poetry en multidisciplinaire projecten. Momenteel organiseert hij samen met enkele andere organisaties Capital Slam voor vijfdejaars uit het secundair onderwijs.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Seckou Ouologuem is bijzonder gedreven. Hij geeft workshops, lezingen en staat zelf geregeld op de planken. "Teksten, ritmes en verhalen zijn voor mij een belangrijke drive. Rap was als dertienjarige een heel fijne manier om te zeggen wat ik wou."

In rap zijn er enkele regels: je schrijft eindrijmen in een maat van twee of vier. De regels voor rap en klassieke poëzie zijn daarin niet zo verschillend. Zo is er bijvoorbeeld Akala, die gedichten van Shakespeare perfect op verschillende hiphop en grime beats rapt.

“Slam Poetry is vrijer dan rap, daar staat het woord centraal. Je zoekt een concept om de luisteraars iets aan te reiken. Als de vorm en de inhoud samenkomen, versterken ze elkaar. Zelf begon ik in het Nederlands te schrijven omdat ik wou dat mijn boodschap duidelijker zou overkomen", legt Ouologuem uit.

Foto Capital Slam

Wereldwijd

Slam startte rond 1986. De Amerikaan Marc Smith gaf het genre een nieuw elan via een wedstrijdvorm. Deelnemers krijgen drie minuten om het publiek voor zich te winnen. "Het belangrijkste is dat je weer contact maakt met je publiek, wat in klassieke poëzie veelal vergeten of genegeerd wordt. Wereldwijd zijn er bijeenkomsten op festivals, in cafés en in scholen. Slam is echter meer dan de wedstrijdvorm. Het spreekt artiesten uit alle genres aan, zoals theater, hip-hop, proza, storytelling, klassieke poëzie en singer-song. Veel slammers spreken zich uit over maatschappelijke onderwerpen. Je kan ook over je persoonlijke leefwereld iets kwijt. Er wordt zeer creatief en muzikaal omgegaan met het woord. Slam is eigenlijk een heel oude traditie. In vele Afrikaanse landen is het al duizenden jaren de gewoonte om op een ritmische manier verhalen te vertellen.”

Wedstrijd voor vijfdejaars

Via de wedstrijd ‘Capital Slam 2017' wil Ouologuem jongeren aansporen om hun verhaal te brengen. Het gaat om vijfdejaars van secundaire scholen in Vlaanderen en Brussel. "Er wordt nauwelijks naar hen geluisterd, wat hen bezighoudt is niet zichtbaar. Sociaal kwetsbare jongeren hebben niet altijd de mogelijkheid om zich te uiten. Via slam of andere vormen van woordkunst kunnen ze een stukje van zichzelf laten zien."

Ouologuem werkt graag in scholen. "Leerkrachten doceren over literatuur en poëzie. Toen ik zelf op de schoolbanken zat, vond ik dat vaak behoorlijk saai. Ik laat het de jongeren zelf uitproberen en stimuleer hen te experimenteren met taal. De ene vliegt er onmiddellijk met veel overtuiging in, de andere laat het aarzelend wat borrelen. Die verschillende reacties zijn boeiend."

Vertrek vanuit jezelf

De leerlingen worden op de wedstrijd voorbereid door experten. Het zijn gepassioneerde artiesten zoals Ouologuem zelf. Hij gaf reeds workshops in Europa, Zuid-Amerika en West-Afrika en won de Van Dale SPOKEN Award. Ook Europees slamkampioene Carmien Michels begeleidt leerlingen. Hebben ze goede raad voor de studenten? "Vertrek vanuit jezelf, begin er gewoon aan. De sociale context waarin je opgroeit, heeft vaak een grote impact op wie je bent. Dat kan heel verschillend zijn, ook al zit je in dezelfde klas Je mag heel anders over iets denken en dat als jouw ding naar voren schuiven. Dat maakt woordkunst net heel rijk. Want hoe meer verhalen, hoe interessanter het is."

De voorbereidende workshops in de scholen zorgen er ook voor dat vooroordelen doorbroken worden en jongeren zelfbewuster worden. Ouologuem zegt dat je soms de gekende paden moet verlaten, omdat je mogelijk meer leert van het onbekende. "Ik zocht naar wat ik graag doe. En kijk, al ben ik behoorlijk chaotisch, het lukt me toch een behoorlijke organisatie op touw te zetten."

Hilde Pauwels

In onze Metro Diversity-reeks laten we mensen en organisaties aan het woord die zich in en rond Brussel inzetten voor diversiteit. Vandaag is het de beurt aan Seckou Ouologuem van Capital Slam.

Foto Capital Slam

Wat?

‘Capital Slam 2017' is de eerste Vlaamse scholencompetitie (ook in Brussel) voor poëzie in al haar vormen. Ruim tweeduizend leerlingen uit het vijfde jaar secundair kunnen hun eigen verhaal vertellen. Ze krijgen begeleiding van professionele lesgevers en artiesten. Op 5 mei is het de grote dag, dan nemen de geselecteerde deelnemers het tegen elkaar op. Na de wedstrijd kunnen de finalisten doorstromen naar andere optredens. Hun werk wordt in een boekje gepubliceerd en online. Er vallen geldprijzen te winnen. De wedstrijd is een initiatief van A.kult.e vzw, Vlaams Fonds voor de Letteren, Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz, Urban Woorden, Antwerpen Boekenstad, Stamp Media, en de KVS. De coördinators zijn Seckou Ouologuem, Thibaut Asselbergs en Jasper Kinyentama.

Oproep!

Scholen, leerlingen en leerkrachten kunnen zich inschrijven voor de wedstrijd via slamkapitaal@gmail.com. Capital Slam dankt alle subsidiënten, maar zoekt nog steeds sponsors om de continuïteit van Capital Slam te garanderen.