De Schrijfwijzen in 105 bibliotheken in Vlaanderen en Brussel

door
Belga
Leestijd 2 min.

In 105 bibliotheken in Vlaanderen en Brussel start vrijdagavond 6 december simultaan De Schrijfwijzen, een vernieuwde versie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal dat in 2016 na 26 jaar van televisie verdween. In totaal hebben zowat 4.000 deelnemers zich ingeschreven. De finale van het taalspel vindt plaats op 18 januari 2020 in de Koninklijke Bibliotheek van België. Nadat het groot dictee van het scherm verdween, ontwikkelde de bibliotheek van Mechelen in 2017 samen met taaldeskundige Ludo Permentier een opvolger: Het Groot Dictee Heruitgevonden. Vorig jaar werd het spel met succes in 50 bibliotheken gespeeld. Vanaf dit jaar neemt Creatief Schrijven vzw, het Vlaamse steunpunt voor schrijfliefhebbers, samen met de krant De Standaard de coördinatie over, wat meteen zorgt voor schaalvergroting.

De initiatiefnemers kiezen voor een eigentijdse versie. Het dictee is laagdrempelig en kan een brede doelgroep aanspreken om mee te spelen. De tekst, een spannend verhaal dat zich afspeelt tussen de boeken, is het resultaat van een wedstrijd onder schrijvers, gewonnen door Annika Cannaerts uit Borgerhout.

De vernieuwde versie van het Dictee bestaat uit drie rondes. Eerst is er het dictee in de traditionele vorm. Verschillende bekende Vlamingen zetten hun stem hier voor in. Frank Deboosere leest voor in Mechelen, Joris Vergeyle in Brussel en Donaat Deriemaeker in Ronse. Vincent Van Quickenborne zetelt in de jury in Kortrijk en komiek Steven Goegebeur verbetert in Lier.

De tweede ronde is multiple choice. De deelnemers krijgen drie schrijfwijzen van een woord aangereikt en moeten de juiste keuze maken. Met ieder juist antwoord verzamelen ze een letter waar een woord mee gespeld kan worden. De derde ronde is een 'spelling bee', waarbij deelnemers een woord te horen krijgen en dat ter plekke uit hun hoofd en voor het publiek moeten spellen.

Na 6 december lanceert De Standaard een online variant van het dictee. De tweehonderd beste dicteeschrijvers uit de live en online rondes nemen het tegen elkaar op tijdens de finale op zaterdag 18 januari in de Koninklijke Bibliotheek van België. De winnaar wacht een exclusieve designpen.

bron: Belga