De toekomst is aan de durvers
Je hebt wellicht ook al eens een idee gehad dat je geniaal vond. Een nieuwe dienst in het leven roepen? Een origineel cultureel project dat mensen samenbrengt? Maar wellicht miste je de nodige contacten... Heb je aan alles gedacht? De financiële haalbaarheid? Zou het niet goed zijn om je aan te sluiten bij anderen?
Heel divers
Geconfronteerd met dergelijke vragen geven velen het op of stellen ze projecten uit. En dat vinden het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Koning Boudewijnstichting jammer, dus lanceerden ze samen het initiatief Wij zijn de toekomst'. Tientallen Brusselse jongeren, van verschillende komaf en tussen 18 en 30 jaar oud, hebben gehoor gegeven aan de oproep: ze dienden ideeën in en maken zich nu op om hun ambities om te zetten in werkelijkheid. Sommige projecten zitten al in een vergevorderd stadium, terwijl andere voorlopig nog maar goed gestructureerde ideeën op papier zijn.
Als we naar de selectie van de 18 uitverkoren kandidaten kijken, staan we versteld van de diversiteit van de projecten. Ze delen allemaal dezelfde overtuiging: personen samenbrengen rond dezelfde uitdagingen en behoeften. Gesterkt door een eerste editie die haar doel niet heeft gemist, wil Brice Deloose van zijn Brussels Electronic Marathon een vaste trekpleister maken waar liefhebbers van elektronische muziek samenkomen. Donatien Depuydt hoopt dan weer een plaatselijke Brusselse munt te creëren (naar het voorbeeld van de Luikse valeureux) om de lokale handel te stimuleren. De jonge journaliste Safia Bihmedn, tot slot, wil een medium lanceren waarin vragen van de burgers direct worden gesteld aan de meest geschikte politicus of gesprekspartner.
Rolmodellen
Kortom, aan ideeën geen gebrek. Enthousiasme, dat is wat de Koning Boudewijnstichting, in opdracht van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, naar voren wil schuiven in het project dat vandaag officieel van start gaat. Vanaf nu tot in de herfst zullen de verschillende kandidaten een specifieke begeleiding krijgen om de haalbaarheid van hun project te onderzoeken en het aan te passen aan de praktijk, om het daarna zo goed mogelijk te kunnen beheren. Workshops, gesprekken met coaches en uiteindelijk sponsoring zullen de verschillende etappes van hun parcours uitmaken in 2017. Hun ervaringen zullen ook worden gedeeld op een online platform en wij zullen er wekelijks verslag over uitbrengen in onze krant.
Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) hoopt dat deze jongeren een voorbeeld kunnen worden voor anderen die nog niet uit hun schulp zijn gekropen. "Dit platform verschaft hen de nodige bekwaamheid en vaardigheden om hun projecten tot een goed einde te brengen. Via dit platform versterken we niet alleen het netwerk en de beheercapaciteiten van deze jongeren, maar creëren we tevens een nieuwe generatie van Brusselse rolmodellen". De boodschap komt op het juiste moment. Althans, dat hopen de organisatoren, die willen aantonen dat de dramatische gebeurtenissen van maart 2016 in de hoofdstad de creativiteit van de Brusselaars niet hebben gefnuikt. De Brusselaars zitten namelijk vol ideeën die ze graag willen realiseren.
Nicolas Naizy