De vijf fouten die mensen maken wanneer ze proberen af te vallen
Veel mensen beginnen met de beste bedoelingen aan een poging om een beetje gewicht te verliezen maar vaak loopt het mis. De kans bestaat dat één van deze vijf fouten de oorzaak was van het mislukken, maar een gewaarschuwd man is er twee waard. Na het lezen van deze lijst zal je ongetwijfeld meer succes oogsten bij je volgende poging.
1. Geen plan hebben
De slechtste manier om gewicht te verliezen is om er aan te beginnen zonder een duidelijk plan. Als het enige plan dat je hebt 'zo snel mogelijk x aantal kilo verliezen' is, is de kans groot dat je dieet een vroegtijdig einde kent. Gewicht willen verliezen zonder een duidelijk set regels rond hoe je gaat eten of bewegen, zorgt vaak voor weinig resultaten. Je plan moet zeker realistische doelen hebben op de lange termijn want afvallen is iets dat je over een langere periode moet doen en nadien moet volhouden, anders komen die kilo's er natuurlijk terug bij.
2. Te weinig eten
Een ongezonde en weinig effectieve fout die je kan maken als je wilt afvallen is te weinig eten. Sommige mensen slaan maaltijden over zodat ze sneller gewicht verliezen of zodat ze later één grote maaltijd kunnen eten. Maar door maaltijden over te slagen zal je metabolisme vertragen, waardoor het nog moeilijker wordt om gewicht te verliezen.
3. Te veel nadruk op cardiofitness
Veel mensen kiezen om te lopen om meer te bewegen tijdens hun dieet. Het is goedkoop en je hebt er geen fitnessabonnement voor nodig. Maar als lopen de enige lichaamsbeweging is die je doet, zal je lichaam zich na verloop van tijd aanpassen waardoor je telkens minder calorieën verbrandt. Je zal ook hongeriger zijn en meer eten zonder dat je door hebt. Na een tijdje stop je zo met afvallen. Naast lopen kan je best ook krachttraining toevoegen aan je lichaamsbeweging. Je verbrandt dan ook calorieën na je work-out door het EPOC-effect (excess post-exercise oxygen consumption).
4. Niet weten wanneer je mag zondigen
Sommige mensen maken de fout dat ze te strikt zijn in hun dieet. Met een alles-of-nietsmentaliteit stoppen de meeste na de eerste keer dat ze gezondigd hebben. Anderen geloven dat wanneer ze één maaltijd te veel eten, dat ze dan de rest van de dag ook mogen zondigen, wat ook een fout denkpatroon is. Zondig af en toe, zodat je je focus bewaart en kan doorzetten met het dieet. Overdrijf natuurlijk niet wanneer je dan toch eens zondigt.
5. De labels op voedsel blind vertrouwen
Een veelgemaakte fout is blind vertrouwen in labels op voedsel. "Geen suiker" of "minder vet" klinkt natuurlijk gezonder, maar vaak zitten er dan andere calorierijke stoffen in die producten verwerkt. Het is veel gezonder om zelf je eigen maaltijden te bereiden in plaats van voorverpakt voedsel met misleidende labels te eten.