Detoxcoach Jacqueline van Lieshout: "Je kan wel degelijk gewicht verliezen door meer te slapen"
Na de burn-out was er de bore-out. En wie aan de bore-out ontsnapt, heeft ongetwijfeld last van rugpijn, migraine of chronische vermoeidheid. Een belangrijke oorzaak van die kwaaltjes? Stress, veroorzaakt door een gebrek aan rust. En toch blijft een volle agenda in onze maatschappij zo'n beetje de heilige graal in de zoektocht naar meer geluk. In Het Relax Dieet' maakt voedingsexpert Jacqueline van Lieshout gehakt van dat idee. Ze schrijft haar lezers een dieet voor dat voornamelijk bestaat uit meer slaap, meer rust en vaker nee' zeggen.
"Het idee voor dit boek begon zo'n 3,5 jaar geleden te rijpen. Als detoxcoach adviseer ik mensen voortdurend over het belang van gezond eten, maar zelf slaagde ik er maar niet in om die keuzes ook door te trekken in mijn eigen leven. Vergelijk het een beetje met een longarts die je buiten voor zijn kantoor ziet roken. Ik besefte dat ik iets moest veranderen. Meer slapen was voor mij de eerste stap om mijn leven om te gooien."
Hoe heb je dat precies aangepakt?
"Ik ben vijf maanden lang elke dag om 21u gaan slapen. Dat klinkt misschien heel saai, maar mijn lichaam had dat echt nodig. We leggen ons met z'n allen veel te veel druk op: we moeten én een perfecte moeder zijn én hard werken én sporten én gezond eten. Maar eigenlijk moet je maar één ding: voldoende rusten. Anders dreig je in een vicieuze cirkel te belanden. Omdat je zoveel moet, ben je permanent moe. En een lichaam dat moe is, vraagt om brandstof, voeding dus. Op die momenten grijp je veel sneller naar snacks die veel zout of veel suiker bevatten. Het resultaat is schuldgevoel achteraf. Veel mensen storten zich dan op het zoveelste dieet en vallen tijdelijk tien kilo af, maar komen er vervolgens ook weer dertien kilo bij. Met dit boek wil ik het onkruid wieden, in plaats van het gewoon af te knippen. Ik wil de oorzaak van overgewicht aanpakken aan de basis."
In je boek focus je je vooral op de filosofie achter een gezonde levensstijl, eerder dan op concrete recepten of maatregelen. Wat is het idee daarachter?
"In onze huidige maatschappij zijn we alle voeling met onze voeding volledig verloren. We zijn het gewend dat anderen ons vertellen wat onze eetbehoefte is. Dat begint al bij je moeder: zij vertelt je dat je je bord moet leegeten. Later zijn dat je vriendinnen, of een diëtist die je een voedingsschema voorschrijft. En daarom zijn we gestopt met ons af te vragen waar ons lichaam nu echt behoefte aan heeft. Is dat wel voeding? Sommige vrouwen grijpen bijvoorbeeld naar een glas wijn bij het thuiskomen omdat ze gefrustreerd zijn over het werk. Wie die frustraties eerst uit, zal daarna minder de behoefte voelen om een halve fles wijn naar binnen te kappen."
Allemaal goed en wel, maar hoe krijg je die voeling terug?
Foto Bart Honingh
"Stap voor stap. Vrouwen hebben de neiging om altijd alles in één keer te willen veranderen. Ze bannen in één ruk alle alcohol, gaan vijf keer per week sporten en mediteren onder de middagpauze. Na vijf dagen zijn ze dat helse ritme zo moe, dat ze op café gaan om zich daar af te reageren én hun inspanningen te niet te doen. Mijn belangrijkste raad is dus de volgende: wees lief voor jezelf. Verander niet meteen alles, maar begin met meer slapen. Slaap wordt in onze maatschappij niet meer gezien als een basisbehoefte, maar als een luxe. Wie er de medische feiten op naslaat, zal echter al snel ontdekken dat spieropbouw bijvoorbeeld gebeurt tijdens je slaap. Zodra je erin slaagt om je slaapkwaliteit te verbeteren, ga je merken dat je fitter en alerter wordt. En dan maak je vanzelf gezondere keuzes."
"Een andere belangrijke tip is dat je verboden' voedingsmiddelen best afschaft. Door jezelf iets te verbieden, wordt het net aantrekkelijker. En op dat moment ga je je als een rebelse tiener gedragen wanneer je toch iets ongezonds eet. Nu ga ik eens goed genieten van die pizza met zes kazen' of nu ga ik een hele liter cola drinken'. Zodra het lukt om jezelf dat toe te staan, kan je ook oprechter genieten van wat je eet en verklein je automatisch het risico dat je het hele pak naar binnen speelt."
Is dat ook de sleutel tot een succesvol dieet?
"Deels. Maar we moeten vooral stoppen met constant over voeding na te denken, want dat maakt ons gek. We zijn verslaafd aan voedingsmiddelen en we eten bijna altijd en overal. En tegelijk heeft eten geen plek meer in onze maatschappij. We eten voor de tv en lunchpauzes op het werk worden steeds vaker beperkt tot een kwartiertje wat eten voor het scherm. Terwijl ons spijsverteringstelsel na het eten net even rust nodig heeft, een momentje waarop je relaxt en je lichaam de kans geeft om te verteren. Die factor mag je ook niet onderschatten."
Mare Hotterbeekx
Wie is Jacqueline van Lieshout?
Jacqueline van Lieshout, Het Relax Dieet, p. 208, Spectrum, 20 euro
De Nederlandse auteur Jacqueline van Lieshout is met Het Relax Dieet' niet aan haar proefstuk toe. Eerder schreef ze al de bestseller In 28 dagen van gifbelt naar tempel', met opvolgers het Tempelkookboek' en Van gifbelt naar tempel Kinderen'. Wanneer ze niet schrijft, heeft ze haar handen vol aan haar coachingpraktijk en haar gezin.