Deze 9 simpele trucjes zorgen er voor dat je altijd krijgt wat je wil

door
Roald
Leestijd 3 min.

Het menselijk brein is in wezen een kleine, zachte computer in de schedel. Als dat zo is, dan moeten we toch in staat zijn om die computer te hacken, toch? Dat blijkt inderdaad mogelijk te zijn en het is zelfs een gangbare praktijk voor veel mensen.

Niet alleen kun je je eigen brein hacken, maar, en dat is nog veel leuker, je kan ook het brein van anderen hacken. Dankzij deze negen trucs maak je van het brein van je gesprekspartner een speelbal en krijg je altijd wat je van die persoon wil.

1. Mensen kunnen zich maar op één ding tegelijk focussen.

Als mensen echt bezig zijn met een bepaalde taak, dan hebben ze de neiging om al de rest te negeren. Gebruik dit in jouw voordeel, bijvoorbeeld als je iets voorbij iemand wil smokkelen.

Zo is er immers het verhaal van een smokkelaar in West-Berlijn. Hij zou elke dag met een zak zand op zijn rug naar het oosten fietsen. De bewakers doorzochten steeds de zak op zoek naar smokkelwaar, maar ze hebben nooit iets gevonden. Elke keer mocht de smokkelaar gewoon passeren. De bewakers zijn er nooit achter gekomen dat hij eigenlijk fietsen smokkelde.

2. Let op je houding.

Wanneer je met iemand praat, kun je best de houding van die persoon overnemen. Als je dat doet, zal hij je onbewust als vriendelijker ervaren. Dit kan echt handig zijn als je iemand om een gunst moet vragen.

3. Maak oogcontact.

Het is een stuk moeilijker voor mensen om zich zaken te herinneren zonder met hun ogen te bewegen. Dat heeft helaas geen praktisch nut, maar het is wel leuk om met mensen te knoeien door het oogcontact nooit te verbreken en vragen te blijven stellen. Dat zorgt soms voor hilarische situaties.

4. Pauzeer voor je vragen stelt

Dit is een eeuwenoude tactiek, maar het is een gouden tactiek tijdens onderhandelingen. Als je aan de onderhandelingstafel lange pauzes neemt voor je een vraag stelt, dan zal je gesprekspartner de neiging hebben om meer informatie te lossen of de volledige waarheid op tafel te gooien.

5. Knik met je hoofd

Als je een vriend hebt die niet sterk is in het geven van presentaties, help hem dan door te knikken bij wat hij zegt. Dat werkt het best als je het doet op het einde van elke zin. De techniek werkt en helpt hem om zijn prestatie niet te verprutsen.

6. Gebruik de stilte om betere antwoorden te krijgen.

De volgende keer dat je een half antwoord van iemand krijgt, moet je eens wachten en niets zeggen. Zit gewoon stil en bewaar de stilte. Na verloop van tijd zal je gesprekspartner extra informatie geven of het volledige antwoord op je vraag geven, want veel mensen hebben een probleem met stiltes tijdens een gesprek.

7. Geef keuzemogelijkheden als je iets wilt van iemand.

Mensen hebben graag keuzeopties, maar keuzeopties leggen een soort van barrière op. Gebruik dat nadeel van kiezen. Kies twee opties die beide prima zijn voor jou en leg die voor aan je gesprekspartner. De meesten zullen zich gebonden voelen tot de keuzemogelijkheden en dan kiezen uit die opties.

8. Wees zelfverzekerd.

De volgende keer dat je iets doet dat kan worden afgekeurd door mensen (maar niet illegaal is), doe het dan alsof je erg zelfverzekerd bent. Doe alsof je eigenaar bent van de plek of dat je het er kent als je binnenzak. Het is verbazingwekkend met hoeveel je weg kan geraken dankzij deze houding.

9. Stel open vragen.

Dit is handig voor mensen die iets proberen verkopen. In plaats van dat je een ja/nee-vraag stelt moet je eens proberen om een open vraag te stellen. Die resulteren namelijk in veel meer verkopen.

Bijvoorbeeld: "Waarom koop je geen twee extra dozen zodat je de korting krijgt?" versus "Wil je meer dozen kopen om de extra korting te krijgen?"