Deze acht voedingsmiddelen zijn minder gezond dan je zou denken

Voor velen is het een herkenbaar scenario: je let al weken op wat je eet, maar toch blijft de weegschaal hetzelfde getal aanwijzen. Misschien ligt dat aan een van deze acht voedingsmiddelen die je dieet saboteren.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

1. Granola

Denk jij dat granola een gezonde start van de dag is? Mispoes. Ontbijtgranen die je koopt in de winkel bevatten vaak veel suiker en weinig voedingsvezels, net het tegenovergestelde van wat het moet zijn. Een betere optie is thuis zelf granola klaarmaken.

Unsplash / A. Hieb

2. Yoghurt

Nu we toch over granola bezig zijn: veel mensen mengen hun ontbijtgranen met yoghurt. Ook hier kan je de bal misslaan. Met name yoghurt met fruit zit vaak bomvol toegevoegde suikers. Volgens voedingsdeskundigen kies je daarom beter voor Griekse yoghurt of skyr.

3. Gedroogd fruit

Wie wil stoppen met snoepen kiest vaak voor gedroogd fruit. Jammer genoeg is dat geen goed alternatief. Ook deze snacks zijn suikerbommen en er zitten vaak ongezonde conserveringsmiddelen in.

4. Graanrepen

Graanrepen lijken op het eerste gezicht misschien een gezonde vervanger voor een zoet tussendoortje, maar je laat ze beter links liggen. Ze zitten vol calorieën en slagen er niet in om je hongergevoel voor een lange tijd te stillen.

5. Fruitsap

Unsplash / J. Kosinska

Dat fruitsap uit de winkel veel suiker bevat, weten we ondertussen allemaal. Maar zelf elke dag appelsienen persen of smoothies maken is ook ‘verloren moeite'. Als je fruit mixt, breek je immers de vezels in kleine stukjes. Hierdoor moet je lichaam minder moeite doen om ze te verteren en wordt een kettingreactie in gang gezet. Het gevolg? Je suikerspiegel zal pijlsnel stijgen en dalen, waardoor je even later met een suikerdip én een knorrende maag zit.

6. Popcorn

Tot voor kort was popcorn het eten bij uitstek om op te smikkelen in de cinema. Anno 2017 duikt de gezouten variant steeds vaker in de eetkamer op als alternatief voor chips of koekjes. Hierbij geldt de regel: geniet met mate, anders krijg je meer zout binnen dan goed voor je is.

7. Hummus

Hummus is gemaakt van kikkererwten, dus hoe ongezond kan het zijn? Als je dat denkt, kan het antwoord nogal tegenvallen. De Britse organisatie Campaign group Cash heeft zo'n 210 soorten hummus uit supermarkten getest. Blijkbaar bevatten heel wat kant-en-klare varianten meer zout dan vier zakken chips tezamen.

Unsplash / J. Lee

8. Sushi

Sushi kan een bron van magere eiwitten zijn, maar toch is deze Japanse delicatesse niet helemaal koosjer. Niet alleen wordt het vaak bereid met geraffineerde witte rijst, mensen combineren de lekkernij meer dan eens met vetrijke sauzen.