Deze fles vult zichzelf door lucht om te zetten in water
Als je een lange fietstocht wil maken, betekent dat dat je een zware fles water met je mee moet sleuren en eens de fles leeg is, kun je hem niet altijd snel weer vullen. Kristóf Retezár, een Oostenrijks kunstenaar en industrieel ontwerper, heeft een oplossing gevonden voor dat probleem. Hij vond de Fontus uit. Dat is een innovatieve fles die het vocht uit de lucht omzet in drinkbaar water. Het ontwerp dat wordt aangedreven door zonne-cellen is zo uniek dat het de James Dyson Award voor vindingrijkheid won.
De houder van de fles heeft een uniek systeem dat lucht opneemt bij de kern van Fontus. Als de lucht vertraagt in de binnenkamer, verzamelt de Fontus de condens. Het apparaat laat het water via een buis in de fles druppelen. Als de fietser dorst krijgt, klikt hij de fles uit het apparaat. De Fontus verzamelt ongeveer een halve liter water per uur.
Retezár wijst erop dat zijn uitvinding niet alleen nuttig is voor fietsers, maar ook voor de productie van zoet water in gebieden met een hoge luchtvochtigheid maar met weinig financiële middelen.