Deze tips helpen je een hartaanval te overleven
The Heart Foundation, een Amerikaanse organisatie die zich inzet tegen hartziekten, roept elk jaar februari uit tot 'heart health month'. In de VS krijgen jaarlijks 350.000 mensen te maken met een hartaanval buiten het ziekenhuis. Maar 10% kan het navertellen. Iemand tijdig reanimeren kan zijn kansen om het te overleven verdriedubbelen.
Daarom vroeg Dallas News enkele cardiologen om tips. Zij stelden een lijst op met kenmerken waaraan je een hartaanval kan herkennen, hoe je erop moet reageren en hoe je ze kan voorkomen.
Negeer je lichaam niet
Het meest bekende symptoom van een hartaanval is pijn in de borststreek. Maar vaak is de aanloop daarnaar al weken bezig. Ook dat kan je oppikken, als je tenminste luistert naar je lichaam. Vooral bij vrouwen is dat belangrijk, omdat zij gemiddeld minder snel pijn hebben in de borststreek. Mensen die een acuut probleem krijgen aan hun hart, zijn in de periode daarvoor soms plots sneller moe en kortademig.
Wees voorbereid
Als de hartaanval zich dan toch doorzet, is er meestal niet veel tijd om te reageren. Daarom zijn de cardiologen van mening dat iedereen een opleiding reanimatie aangeleerd moet krijgen. Bovendien raden ze iedereen aan om te controleren waar de AED-toestellen rond zich hangen. Dat zijn machines waarmee je het hart van iemand kan heropstarten. Hun laatste tip is een plek waar je alle relevante medische informatie van je familie verzamelt. Bijvoorbeeld allergieën, medische toestand, medicijnen en contactgegevens van de huisdokter.
Als je merkt dat iemand een hartaanval krijgt, moet je eerste reactie altijd zijn om de hulpdiensten te bellen. Zo kunnen ze meteen vertrekken en kan de persoon aan de lijn je al wat tips geven. Vervolgens moet je het slachtoffer reanimeren. Als er een AED-toestel in de buurt hangt, gebruik dat dan, maar lees eerst goed de instructies.
Kom uit de zetel
Beter dan te reageren op een hartaanval is hem natuurlijk voorkomen. Aan genetische afwijkingen kan je niet veel doen, maar een hartaanval is vaak ook een gevolg van je conditie. Daarom raden de cardiologen aan om regelmatig te sporten en een evenwichtig dieet te volgen. Bovendien is het ook meer dan wenselijk om niet te roken en je bloeddruk en cholesterolniveau onder controle te houden.