Deze vijf dingen eten we in de toekomst
Supermarktketen Sainsbury's was even benieuwd als wij en ging op onderzoek uit. Daarvoor deden ze een beroep op culinair historicus Polly Russell en plantwetenschapper James Wong. Hun voorspellingen zijn op z'n zachtst gezegd opmerkelijk.
Vegetarisme
Laten we er even rustig inkomen. Het is niet verbazingwekkend dat het aantal vegetariërs in de toekomst zal stijgen. Sowieso hebben steeds meer mensen moeite met het opeten van andere levende wezens, maar dat is niet de enige reden. De vleesproductie vergt nu eenmaal veel plaats, water en energie. Het zal in de toekomst steeds moeilijker worden om aan die eisen te voldoen en vegetarisme is dan ook een mooie oplossing.
Laboratoriumvlees
Dit ligt in dezelfde lijn als het vegetarisme. De normale vleesindustrie is wellicht moeilijk houdbaar, aangezien er verwacht wordt dat we tegen 2050 met maar liefst negen miljard zullen zijn. Laboratoriumvlees zou een oplossing kunnen vormen. Nu is de procedure nog een dure bedoening, maar daar kan snel verandering in komen. Eten we tegen 2050 allemaal laboratoriumvlees? We zullen het zien.
Kwallen
Hoewel vissen te lijden hebben onder de stijgende temperatuur van het zeewater, varen kwallen daar net wel bij. Over vijftig jaar zouden ze dan ook talrijker zijn dan ooit tevoren. Kwallen associeer je niet zo snel met culinair hoogstaand eten, maar vergis je niet. Volgens wetenschappers zitten de beestjes vol vitamine B12, magnesium en ijzer en kunnen ze binnen enkele dagen gedroogd worden tot knapperige chips. Wie weet heeft iedereen binnenkort dus standaard een zakje kwal in huis. Njam.
Ruimtegewassen
Is er niet genoeg plaats op Aarde? Dan trekken we toch gewoon de ruimte in. Organisaties als Nasa en SpaceX hebben hun zinnen gezet op Mars en de kans bestaat dan ook dat er binnen dit en tien jaar mensen naar daar trekken. Onderzoekers aan de University of Guelph in Canada proberen er door middel van experimenten achter te komen welke gewassen zouden kunnen overleven op de rode planeet. Lukt dat niet, dan zouden de ontwikkelde technieken ook van pas kunnen komen om de woestijnen om te toveren tot vruchtbare akkers.
Algenmelk
Om af te sluiten: algenmelk. Klinkt nu niet bepaald aanlokkelijk, maar toch zou het al binnen de vijf jaar in je koffie kunnen zitten. Volgens verschillende rapporten zou het marktaandeel van dit goedje stijgen met maar liefst 25%. Havermelk en amandelmelk werden in het begin ook raar bekeken, dus waarom ook niet eigenlijk. We hopen alleen dat er geen zout smaakje of groen kleurtje aanzit...