Deze vijf klimaatfilms schoppen je een geweten

De klimaatverandering is een thema dat niet alleen de politiek beroert. Ook in de filmwereld inspireert het regisseurs wereldwijd. Een overzicht van de beste klimaatfilms en -series van de afgelopen maanden, geschikt voor zowel jong als oud.
door
Mare
Leestijd 2 min.

1. Okja

Het plot van deze kinderfilm draait rond een jong meisje dat zonder aarzelen alles op het spel zet om te voorkomen dat een machtige multinational aan de haal gaat met haar beste vriend, een uit de kluiten gewassen varkensachtig beest. Netflix wist voor deze film de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon ho te strikken, die voor dit project de volledige creatieve vrijheid kreeg. Het resultaat is een film vol humor, en met innemende personages die thema's als globalisering en agricultuur op charmante wijze onder de aandacht brengen.

2. Chasing Coral

In deze documentaire nemen de filmmakers je mee voor een prachtige tocht langs de meest bijzondere koralen en de overblijvende visscholen die deze koralen bevolken. De beelden zijn tegelijk adembenemend mooi en behoorlijk confronterend. Er zijn immers weinig plekken waar de klimaatverandering zo duidelijk in beeld komt. Als kijker blijf je achter met een dubbel gevoel: enerzijds dankbaarheid voor al die schoonheid, anderzijds woede om hoe we die schoonheid met z'n allen de vernieling in helpen.

3. An inconvenient truth: the sequel

Tien jaar nadat de toenmalige presidentskandidaat Al Gore uitpakte met ‘An Inconvenient Truth' is het hoog tijd voor een statusupdate. Het klimaat verandert, maar de waarheid niet. De documentaire geeft de kijkers inzicht in het leven van Al Gore, die de wereld rondreist om overal invloed uit te oefenen om het internationale klimaatbeleid. Naast leuke backstagebeelden krijg je als kijker ook inzicht in de energie-revolutie, waardoor je achterblijft met het idee dat innovatie de sleutel is tot de oplossing van veel klimaatproblemen.

4. Plastic China

Een thema als afvalverwerking kan ook ontroerend zijn. Dat bewijst ‘Plastic China', een film over het leven van Yi-Jie, een jong meisje dat in een recyclagefabriek werkt en ervan droomt om op een dag naar school te mogen. Door in te zoomen op de mensen die ons afval verwerken, slaagt de regisseur erin om de kijker te laten stilstaan bij zijn wegwerpgedrag zonder betweterig met de vinger te zwaaien.

5. Water & Power: A California Heist

Deze National Geographic- film brengt in kaart hoe de invloedrijke waterbaronnen in Californië er moeiteloos in slagen om de ingewikkelde watersystemen in stand te houden en zo bijdragen tot de grondwatercrisis. Centraal staat het machtsconflict tussen de kleien boeren en de burgers, die vechten om het beschikbare water.