Deze vissen kan je nog wel eten
Het probleem van overbevissing wordt op verschillende niveau's aangepakt. Naast de Europese Unie met haar quota zijn er ook organisaties op internationaal niveau die meestrijden tegen een dunbevolkte oceaan. Zij hanteren keurmerken waardoor we verzekerd worden van bijvoorbeeld een visvangst waarbij geen dolfijnen werden gedood. Volgens de Nederlanders Adriaan Rijnsdorp zijn de meeste keurmerken echter een marketingtool. Hij schuift twee betrouwbare labels naar voren: ASC en MSC.
Betrouwbare labels
ASC en MSC zijn betrouwbaar volgens de onderzoeker omdat het onafhankelijke non-profitorganisaties zijn. Het MSC-keurmerk staat voor Marine Stewardship Counsil, en garandeert vis die gevangen werd in het wild. Het label houdt er rekening mee dat het visbestand gezond is en dat de bevissing weinig impact heeft op het ecosysteem. Vis die goedgekeurd is door MSC, heeft een blauw label met MSC' op de verpakking.
ASC staat voor Aquaculture Stewardship Counsil en kijkt naar de vervuiling van het water. Dit keurmerk kijkt toe of de viskwekerij het water niet te sterk vervuilt. Zo moet de kwekerij toekijken of er niet te veel antibiotica in het water komt, en dat het personeel in goede omstandigheden de vis kan kweken. Indien bedrijven daaraan voldoen, krijgen hun vissen het lichtgroene ASC-label op de verpakking. Vis met een van deze labels op de verpakking kan je dus met een zuiver geweten eten.