Dina Tersago: "Mannen knepen in mijn billen. Ik dacht dat het zo hoorde"

Boer zkt Vrouw-presentatrice Dina Tersago heeft te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag toen ze in 2001 Miss België werd. “Ik was gechoqueerd, maar dacht dat het zo hoorde en liet me doen”, klinkt het.
door
koen.de.nef
Leestijd 3 min.

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen (25 november) is Dina Tersago in een filmpje te zien waarin ze de schrijnende situatie van vrouwen in Oost-Congo belicht. In het filmpje van ‘Mamas For Africa' worden tien vrouwen, onder wie Dina zelf, gevraagd om een stap achteruit te zetten bij elke vraag die voor hen van toepassing is.

Vrezen voor veiligheid

Zo werd hen onder meer gevraagd of ze minder kansen kregen omdat ze vrouw zijn, en of ze slachtoffer van seksueel geweld waren. De vrouw die symbool staat voor de Oost-Congolese vrouw eindigt helemaal achteraan, ver achter Dina en de andere vrouwen. “De vrouwen in Oost-Congo hebben echt hulp nodig. Ze zijn heel moedig, maar alleen kunnen ze hun problemen niet oplossen”, vertelt de ambassadrice van ‘Mamas For Africa'.

“Het zit er vol milities die een stuk land claimen en de bevolking onderdrukken door geweld op vrouwen, uitbuiting, ontvoeringen en groepsverkrachtingen. En da's een groot probleem, want vrouwen houden daar de hele gemeenschap recht. Ze doen het huishouden, zorgen voor de kinderen, bewerken het land, gaan water halen. Neem die vrouwen weg en de maatschappij valt op haar gat. Als je dan weet in welke omstandigheden ze moeten leven... Noem het gerust óverleven. Ze moeten altijd vrezen voor hun veiligheid. Als ze naar het veld gaan, bestaat de kans dat ze door tien mannen brutaal worden verkracht. En dan durven ze daarna niet meer naar huis omdat ze dan verstoten worden door hun man”, vertelt ze in Dag Allemaal.

In de billen knijpen

Bij de vraag ‘Kreeg je ooit te maken met grensoverschrijdend gedrag' zette ook Dina een stap achteruit. “Toen ik Miss België was, werd ik geregeld geboekt voor een acte de présence. Dan gingen mannen er soms van uit dat ze zich alles konden permitteren omdat ze tenslotte betaald hadden voor mijn aanwezigheid. Ze knepen dan bijvoorbeeld in mijn billen. Of toen ik lotjes verkocht, werd ik op iemands schoot getrokken. ‘Kom hier maar 'ns zitten, dan koop ik tien extra lotjes', dat soort dingen. Of mensen die je iets te stevig vastpakken als ze met je op de foto gaan”, klinkt het.

Opvallend genoeg maakte de toen 23-jarige Dina er aanvankelijk geen probleem van. “In het begin was dat niet makkelijk. Ik was gechoqueerd, maar dacht dat het zo hoorde en liet me doen. Op den duur heb ik geleerd om van me af te bijten. Ik bedoel: dat soort dingen hoort niet, ook al was er toen nog lang geen sprake van #MeToo. En nu moeten ze zoiets al helemaal niet meer proberen”, aldus de 39-jarige presentatrice uit Puurs.

Wil je ‘Mamas For Africa' steunen? Dan kan je HIER terecht.

Dina Tersago wint Miss België in 2001. Belga / Jacques Collet