Dinosaurussen hadden nu nog geleefd als meteoriet 30 seconden later was ingeslagen

Zo'n 66 miljoen jaar geleden stierven de dinosaurussen uit. Indien de meteoriet, die toen een einde maakte aan drie kwart van het leven op aarde, 30 seconden vroeger of later was ingeslagen, had de diersoort nu misschien nog geleefd.
door
Laura.Brusselaers
Leestijd 2 min.

De hele wereld zou er nu wellicht heel anders hebben uitgezien, vermoedelijk zelfs zonder de mens. Wetenschappers van de University of Texas en Imperial College Londen probeerden voor de documentaire 'The Day the Dinosaurs Died' te begrijpen hoe een meteoriet, kleiner dan de aarde, zo'n grote impact kon hebben.

Volgens geofysicaprofessor Sean Gullick van de University of Texas raakte de meteoriet de aarde gewoon op een heel ongelukkige plaats. "Hij verpulverde een dikke rotslaag vol zwavel, waardoor die verdampte in de atmosfeer en het licht van de zon tegenhield. Daardoor werd de aarde in een globale winter gedompeld." Dat was het einde van de dinosaurussen, na 150 miljoen jaar heerschappij.

Uitroeien

Was de 15 kilometer brede meteoriet 30 seconden vroeger of later ingeslagen, zou die in de oceaan zijn beland en veel minder schade hebben berokkend. De dinosaurussen konden nu nog geleefd hebben.

De wetenschappers boorden zo'n anderhalve kilometer onder de grond op de plek waar de meteoriet insloeg, vlak bij Yucatan. "Volgens de stalen moet er meer dan 100 miljard ton zwavel in de atmosfeer terecht zijn gekomen, plus het roet van de branden die uitbraken", zegt professor Joanna Morgan van het Imperial College Londen. "Genoeg om de planeet een decennium lang af te koelen en bijna al het bestaande leven uit te roeien. Maar het bood ook kansen aan nieuwe soorten. Zoals wij."