Dit is de reden dat mannen geen penisbot hebben

Een wetenschappelijke studie heeft de reden achterhaald waarom mannen geen penisbot hebben. Monogamie zou aan de basis liggen van de evolutie naar een geslachtsdeel zonder bot.
door
Lennart
Leestijd 2 min.

Het penisbot, in wetenschappelijke kringen bekend als baculum, is een van de grote mysteries bij biologen. Sommige dieren hebben het, anderen dan weer niet. Zo bestaan er hondensoorten met wel acht centimeter aan penisbot, waar bij pakweg de gorilla het bot slechts uit enkele millimeters bestaat.

Andere zoogdieren hebben dan weer geen penisbot. Zo ontbreekt het bot bij onder andere de hyena, walvis, kameel en neushoorn. Ook de mens moet het zonder stellen. Een eenduidige lijn is er dus niet te trekken.

95 miljoen jaar geleden ontwikkeld

Wetenschappers hebben ontdekt dat het bot zo'n 95 miljoen jaar geleden voor het eerst voorkwam bij zoogdieren. Bij primaten werd het eerste penisbot om en bij de 50 miljoen jaar geleden gesignaleerd.

Professor aan het University College Londen Kit Optie schept nu duidelijkheid. Hij kwam tot de conclusie dat dieren die langdurig (langer dan 3 minuten) aan geslachtsgemeenschap doen, het penisbot hebben. Het baculum zorgt voor steun tijdens de voortplanting.

Waarom het bot bij de man niet voorkomt, is volgens de professor te wijten aan het feit dat de mens een monogaam wezen is. Chimpansees, die het wel hebben, vullen hun dagen met seks met zoveel mogelijk partners. Dat doen ze om de vrouwtjes te laten denken dat zij wel eens de vader van hun nageslacht zouden kunnen zijn, ook al is dat in wezen een andere aap. Mensen leven monogaam, waardoor ze op dit vlak – in de meeste gevallen – geen competitie hoeven te verwachten.