Dit doet ons lichaam wanneer we het koud hebben

Hoe reageert ons lichaam op ijzige koude? Hier zijn zeven signalen die ons lichaam uitzendt wanneer we buiten afzien van het ijskoude weer. 
door
erw.vdb
Leestijd 2 min.

Het meest bekende neveneffect van koude is dat we bibberen en kippenvel krijgen. Dat dient als zelfverdedigingsmechanisme. Het zijn samentrekkingen van de spieren die je lichaamstemperatuur op peil houden.

Spieren kunnen niet alleen samentrekken door de koude, maar ook stijf worden. Als je ze niet eerst hebt opgewarmd alvorens te sporten, gebeurt hetzelfde met je lichaam.

Vaker plassen

Verder moet je vaker plassen als het koud is. Sommige wetenschappers beweren dat dat te wijten is aan bloedvaten die krimpen als je van de warmte in de koude terechtkomt. Andere experts verklaren dat het de huid rondom de plasbuis is die kouder wordt. Bijgevolg veroorzaakt dat een aandrang tot plassen.

Tijdens extreme koude zal bloed eerder naar de vitale organen stromen dan naar de kleinste hoeken van je lijf. Daardoor krijg je koude vingers en tenen. Hierbij is het dus belangrijk om handschoenen en dikke sokken te dragen.

Hoofdpijn

Heb je bij vriestemperaturen barstende hoofdpijn? Dan moet je je geen zorgen maken. Schommelingen van de luchtdruk kunnen hoofdpijn of migraine tot gevolg hebben. Lange tijd koude lucht inademen kan hoofdpijn veroorzaken, zoals te snel een ijsje naar binnen spelen.

Koude lucht is meestal ook droge lucht. Dan moet je neus harder werken, waardoor hij extra veel vocht produceert en zakdoeken nodig zullen zijn. De ogen werken volgens hetzelfde principe bij koud, droog weer.

Het goede nieuws is dat koude temperaturen meer calorieën doen verbranden in je lichaam. Bibberen van de kou helpt je lichaamsvet te verbranden.