Dit doet slecht slapen met jouw lichaam

We liggen allemaal weleens een nacht te woelen in bed. Het is te warm, het is te koud, of we kunnen simpelweg onze draai niet vinden. Een avondje slecht slapen is niet meteen het einde van de wereld, dan duiken we gewoon de avond daarop iets eerder ons bed in. Maar is het wel zo simpel?
door
Janne
Leestijd 2 min.

De tekenen van slecht slapen zijn vrijwel meteen (bij de een misschien sneller dan bij de ander) zichtbaar. Denk naast hoofdpijn en een verminderde productiviteit aan wallen en een doffe huid. Een korte nachtrust kan daarnaast ook zorgen voor een slecht humeur. Daar houdt het echter niet op. Volgens een studie gepubliceerd in het vakblad 'Scientific Reports' zijn twee korte nachten al voldoende om je evenwichtsgevoel in de war te sturen.

Evenwichtsproblemen

Overigens is de link tussen slaap en evenwichtsproblemen niet nieuw. Drie jaar geleden toonde het Universitair Medisch Centrum in Omaha al aan dat wie weinig had geslapen minder goed scoorde op een evenwichtstest. De deelnemers moesten met één been op een mat gaan staan, terwijl ze hun ogen open hielden of toeknepen. De personen met de minste uren slaap scoorden beduidend minder goed op de test.

Een goede nachtrust is dus niet alleen goed voor je humeur, maar ook van belang als je onhandige valpartijen wil voorkomen. Hieronder volgen enkele slaaptips van slaapcoach Floris Wouterson:

Zoek je eigen slaapritme. Niet iedereen heeft baat bij de aangeraden acht uur slaap per nacht. Ben jij na zes of zeven uur klaarwakker? Dan heeft het geen nut om te blijven liggen.

Heb je een slechte nacht achter de rug? Dan kun je even energie bijtanken door een middagslaapje te doen. Volgens Wouterson kan je met een powernap van 12 minuten voor twee uur energie opdoen.

Een goede slaaproutine kun je opbouwen door een gezond voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging én je houding ten opzichte van slapen. Slecht slapen zit voornamelijk tussen je oren. Ga dus niet teveel piekeren omdat je te weinig slaapt, want dat werkt alleen maar averechts.

Tot slot adviseert Wouterson om je smartphone niet mee je bed in te nemen. Naast ongezond eten, alcohol en stress, kan ook het blauwe licht je slaap verstoren.

Bron: Metro Nederland