Dit gebeurt er met je lichaam als je niet ontbijt
Iedereen heeft wel eens een ontbijt overgeslagen door tijdsgebrek, maar is dat gezond? Uit onderzoek blijkt dat je onder andere meer kans hebt op ontstekingen.
Uit een nieuwe studie van de Duitse universiteit van Hohenheim blijkt dat het overslaan van het ontbijt twee belangrijke effecten heeft voor je lichaam. Je kan tijdens de dag meer calorieën verbranden, maar je maakt ook meer kans op de ontwikkeling van ontstekingen.
Tekenen van ontstekingen
De wetenschappers lieten zeventien volwassenen drie dagen telkens volgens een ander patroon eten. De eerste dag moesten ze het ontbijt skippen, de tweede dag de lunch en de derde dag het avondmaal. Elke dag werden ook bloedstalen afgenomen.
Het verschil was niet zo groot, maar ze stelden wel vast dat de vrijwilligers die niet hadden ontbeten, hogere concentraties van glucose, meer insuline-resistentie en tekenen van ontstekingen hadden.
Meer onderzoek nodig
Bij de participanten die 's morgens niet hadden gegeten, was er ook sprake van meer oxydatie van vet. Daarbij breekt het lichaam de eigen vetreserves af. Dat kan het moeilijk maken voor het lichaam om vet om te zetten in koolhydraten. Op lange termijn kan het leiden tot meer ontstekingen.
Wetenschappers breken al lang hun hoofd over het belang van ontbijt. Maar echte bewijzen zijn er nog niet. Al zijn de meeste wetenschappers het wel over één ding eens: meer onderzoek blijft nodig.