Voor een kerstdiner pak je graag uit en je wil niet dat er te weinig is. Je gasten mogen toch niet met honger naar huis, wel? Dat betekent ook dat je de volgende dag vaak met heel wat restjes zit. In plaats van die gewoon de vuilbak in te kieperen, kan je ook aan de slag met de volgende recepten.
door camille.van.puymbroeck
Leestijd 3 min.
Voorgerecht: bladerdeeghapjes
Ingrediënten
1 rol bladerdeeg
200 gram restjes gekookte groenten
Verse tijm en peterselie
Gesmolten boter
1/2 eetlepel mosterd
1 ei
30 gram cheddar
Peper en zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C.
Versnipper de peterselie en tijm en meng onder de fijngesneden groenten.
Voeg de mosterd, een klontje gesmolten boter en de geraspte cheddar toe.
Breng op smaak met peper en zout.
Snijd het deeg in rondjes. Je kan zelf kiezen hoe groot je de bladerdeeghapjes wil maken.
Doe wat van het mengsel in het midden van de cirkels deeg en vouw dicht.
Klop het ei en borstel wat van het eimengsel op de randjes van het deeg, druk aan met een vork zodat ze goed dicht blijven.
Zet de hapjes 30 à 40 minuten in de oven, ze moeten goud en knisperig worden.
Meng de boter en de suiker met elkaar tot je een schuimend geheel verkrijgt.
Voeg het ei en de vanille toe en meng goed.
Meng de bloem en een theelepel zout toe en mix tot je een deeg bekomt.
Hak de chocolade, noten en andere restjes in stukken en voeg toe aan het deeg.
Laat minstens twee uur en maximum drie dagen rusten in de koelkast. Hoe langer, hoe meer smaak de koekjes zullen hebben.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bedek een bakplaat met bakpapier en doe het deeg met behulp van een ijsschep op de bakplaat. Let op: het deeg zal uitlopen, dus doe maximum zes koekjes per bakplaat.
Laat 15 minuten in de oven bakken totdat ze lichtgoud kleuren.
Laat enkele minuten afkoelen op de bakplaat en verplaats ze dan naar een koelrek om helemaal af te koelen.
Werk eventueel af met wat grof zout om de smaak van de chocolade te versterken.