Dit zijn de omstandigheden waarin de arbeiders van de stadions in Qatar moeten leven

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Momenteel werken er 1,4 miljoen gastarbeiders in Qatar,de golfstaat die voorlopig nog het recht heeft om het Wereldkampioenschap voetbal in 2022 te organiseren. Vele van deze arbeiders komen uit arme regio's in Zuid-Oost Azië en werken en het archaïsche kafala-systeem, waarbij de werkgever verantwoordelijk is voor het visum en de legale status van zijn arbeider. Daardoor zijn vele van deze arbeiders niet in staat om Qatar te verlaten. Mensenrechtenorganisatie noemen het kafala-systeem een moderne variant van slavernij.

Het Internationaal Vakverbond (ITUC) schat dat er 4.000 arbeiders zullen sterven door de slechte omstandigheden in Qatar voordat het WK in 2022 begint. De arbeiders moeten er lange uren draaien in de verschroeiende Qatarese warmte, waardoor abnormaal veel arbeiders overlijden aan een hartstilstand. De Indiase ambassade zegt dat er vorig jaar 241 Indiase arbeiders overleden in Qatar. De Nepalese ambassade zag 185 van zijn staatsburgers overlijden in Qatar als arbeider. Het ITUC schat dat er tegen 2022 duizenden arbeiders zullen overlijden in Qatar.

De Qatarese overheid houdt vol dat er nog geen arbeiders zijn overleden aan projecten voor de Wereldbeker maar in principe staan zowat alle projecten in Qatar in het teken van het WK in 2022. De constructie van alle stadions, op één na, is al begonnen en er moet ook een horeca-, transport- en sportinfrastructuur aangelegd worden in de golfstaat. Andere landen doen daar normaal decennia over maar uitgebuite Aziatische arbeiders moeten dat nu allemaal aanleggen op acht jaar.

Jeremy Schaap van de Amerikaanse sportzender ESPN maakte een reportage over de erbarmelijke omstandigheden waarin de arbeiders leven. Hij bezocht een arbeiderskamp nabij Doha en zag in wat voor een ellende de arbeiders leven.

 Het kamp van buitenaf

 

Het toilet in het kamp

Er liggen zelfs bergen puin in de gangen

Dit is de ingang van het kamp

 

De Qatarese overheid speelde ook foto's door van de huizen waarin arbeiders van de stadions van het WK in zullen wonen. Die zien er veel aangenamer uit dan het bovenstaande kamp maar het is nog maar de vraag of de arbeiders er daadwerkelijk in zullen wonen.