Dit zijn de tien beste Belgische wielrenners

België is het land van bier, files en fietsliefhebbers. Over de jaren heen leverden we al talloze absolute toppers in het wielerpeloton af. Ter ere van de nationale feestdag zetten we de tien beste naoorlogse wielrenners op een podium die ons land ooit heeft voortgebracht.
door
Matthias
Leestijd 1 min.

Foto Belga

Stan Ockers

Stan Ockers kende zijn grootste successen in de naoorlogse periode. Hoewel hij een sprinter was, die in 1955 en 1956 de groene trui won in de Tour de France, eindigde hij ook twee keer tweede in de rittenkoers. Ockers voegde in 1955 ook de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en het WK toe aan zijn palmares. Ockers stierf op 36-jarige leeftijd aan de gevolgen van een zware val in het Antwerpse Sportpaleis, vlakbij zijn geboorteplaats Borgerhout.

Aantal overwinningen: 27

Carrière: 1942-1956

Foto R.V.

Rik Van Steenbergen

De geboren en getogen Antwerpenaar was niet alleen heel sterk op de weg, maar blonk ook uit op de piste. In totaal won hij met verschillende partners veertig zesdaagses. Daarnaast werd hij drie keer wereldkampioen op de weg en was hij in Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix de beste. Van Steenbergen verzamelde ook 25 ritzeges in de grote rondes.

Aantal overwinningen: 271 op de weg en 805 op de piste

Carrière: 1942-1966

Foto R.V.

Rik Van Looy

Rik Van Looy is na Eddy Merckx de Belgische renner met de meeste zeges achter zijn naam. De Keizer van Herentals werd twee keer na elkaar wereldkampioen, in 1960 en 1961. Hij is er als enige ooit in geslaagd om alle klassiekers te winnen en won in 1962 Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen én Parijs-Roubaix. Een prestatie die pas geëvenaard werd door Tom Boonen in 2012.

Aantal overwinningen: 493

Carrière: 1953-1970

Foto AFP

Eddy Merckx

De Kannibaal wordt algemeen beschouwd als de beste wielrenner aller tijden. Hij won de Tour en de Giro elk vijf keer. Hij was ook één keer de beste in de Vuelta en schreef behalve Parijs-Tours elke klassieker op zijn naam. Merckx mocht drie keer de wereldkampioenentrui aantrekken, won zeven keer Milaan-San Remo en was twaalf jaar lang houder van het werelduurrecord.

Aantal overwinningen : 525

Carrière : 1961-1978

Foto Belga

Roger De Vlaeminck

Roger De Vlaeminck is lang de grote rivaal geweest van Eddy Merckx. Maar anders dan de Kannibaal vulde De Vlaeminck zijn winterdagen met veldrijden, wat hem een wereldtitel opleverde. Op de weg was hij op zijn best in Parijs-Roubaix. Vier keer won ‘Monsieur Paris-Roubaix' de Helleklassieker, evenveel als Tom Boonen. Ook kleine rittenkoersen, zoals de Tirreno-Adriatico die hij zes keer achter elkaar won, lagen hem goed.

Aantal overwinningen: 177 op de weg en 74 in het veld

Carrière: 1969-1984

Foto AFP

Lucien Van Impe

Een veelwinnaar was Lucien Van Impe niet, maar als klimmer had hij dan ook andere doelen dan de klassieke renners. De Kleine van Mere is het meest bekend om zijn eindoverwinning in de Tour de France van 1976, de laatste Belgische eindzege. Hij mocht zeven keer met de bolletjestrui naar huis en won ook in de Ronde van Italië een keer het bergklassement.

Aantal overwinningen: 22

Carrière: 1969-1987

Foto R.V.

Freddy Maertens

Freddy Maertens was een spurtbom. Hij was in staat om in de laatste meters een heel groot verzet rond te draaien en wist zo heel wat massasprints en korte tijdritten naar zijn hand te zetten. Het record voor de meeste ritzeges in één Tour de France en één Vuelta staat op zijn naam. In 1976 won hij in Frankrijk acht etappes, een jaar later mocht hij in Spanje dertien keer op het hoogste schavotje gaan staan. Hij werd ook twee keer wereldkampioen.

Aantal overwinningen: 62

Carrière: 1973-1987

AFP / P. Kovarik

Johan Museeuw

De Leeuw van Vlaanderen was het typevoorbeeld van een klassieke renner. Vooral de voorjaarskoersen waren hem op het lijf geschreven. Museeuw won drie keer de Ronde van Vlaanderen en drie keer Parijs-Roubaix. Maar hij was ook een meer dan degelijke sprinter en kon in klimklassiekers uit de voeten, met als beste voorbeeld zijn overwinning in de Amstel Gold Race in 1994. Het hoogtepunt in zijn carrière kwam in 1996, toen hij een tweede keer de Belgische driekleur won en wereldkampioen werd.

Aantal overwinningen: 115

Carrière: 1988-2004

Belga / B. Doppagne

Tom Boonen

Tom Boonen was de perfecte opvolger van Johan Museeuw. De Bom van Balen blonk vooral uit in het klassieke voorjaar, maar won ook heel wat massasprints. Drie keer was hij de beste in de Ronde van Vlaanderen en op zijn schouw staan vier kasseien van Parijs-Roubaix. In 2005 werd hij wereldkampioen in Madrid en twee jaar later mocht hij de groene trui mee naar huis nemen in de Tour de France.

Aantal overwinningen: 112

Carrière: 2000-2017

Belga / D. Waem

Philippe Gilbert

De grootste Belgische renner die nu nog actief is in het peloton is Philippe Gilbert. De 35-jarige Ardennees startte zijn carrière als een specialist in korte, steile aankomsten, maar legt zich de laatste jaren meer en meer toe op de klassieke voorjaarskoersen. Gilbert werd wereldkampioen in 2012 en schreef ook al vier keer de Amstel Gold Race op zijn naam. Bovendien was hij ook al de beste in de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik.

Aantal overwinningen: 72

Carrière: 2002-heden

Door Xavier Vuylsteke de Laps