Dode tuimelaar spoelt aan in Middelkerke

Ter hoogte van Middelkerke zijn de resten van een tuimelaar aangespoeld, wat maar heel zelden voorkomt. Het lichaam van de soort dolfijn was al in verre staat van ontbinding.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

De vondst van de tuimelaar werd bekendgemaakt door het Museum voor Natuurwetenschappen. Het dier lag op een pier en was in verre staat van ontbinding. Zo was het opgeblazen, afgebleekt en waren enkele van de ribben al zichtbaar.

Het is uitzonderlijk dat een tuimelaar aanspoelt op een Belgisch strand. De vorige keer was in 2016 in Oostende. Daarvoor was het al van 1990 geleden, aldus het museum.

Flipper effende het pad

De tuimelaar is de bekendste dolfijnensoort. Hij wordt vaak gehouden in dierentuinen en dolfinaria. De diersoort versiert ook vaak rollen in films en televisieseries. Het beste voorbeeld daarvan was 'Flipper'.

De tuimelaar komt in al de gematigde, subtropische en tropische zeeën ter wereld voor, maar in de Noordzee, de Baltische Zee, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee doet de soort het minder goed. Tot de tweede helft van de 20ste eeuw was de tuimelaar een inheemse soort in Nederland, maar na het afsluiten van de Zuiderzee verdween de soort rond 1960 uit de Nederlandse wateren. Ook voor de Belgische kust duiken tuimelaars slechts sporadisch op.