Dodelijke schimmel roeide al 90 soorten amfibieën uit

Een dodelijke schimmelziekte is verantwoordelijk voor het verdwijnen van maar liefst 90 soorten amfibieën. Ze dook voor het eerst op in de jaren 80 en is nog steeds niet uitgewoed. Onderzoekers zeggen dat de aandoening verantwoordelijk is voor “het grootste verlies van biodiversiteit door een ziekte ooit waargenomen”.
door
Karsten
Leestijd 2 min.

De impact van de aandoening werd in kaart gebracht door het wetenschappelijk magazine Science. In het rapport staat dat maar liefst 90 verschillende soorten uitstierven door de ziekte, die de wetenschappelijke naam,houd je vast, 'batrachochytrium dendrobatidis' draagt. Daarnaast zijn er ook nog eens 501 andere soorten die ook besmet waren door de aandoening. In totaal is dat goed voor 7% van alle amfibieën ter wereld.

Globalisering

In de jaren 80 was er een eerste piek van massasterfte. Een tweede volgde in de jaren 00, toen de ziekte Zuid-Amerika bereikte. Sommige amfibiesoorten stierven aan de ziekte, terwijl het bij andere een extra factor was bovenop de klimaatverandering en het verlies van hun oorspronkelijke habitat. De reden waarom de ziekte zo snel verspreidde was de toenemende mate van globalisering en handel van dieren.

Grote en zeldzame kikkers in natte klimaten van Australië en Amerika werden het hardst getroffen door de aandoening. Volgens het onderzoek lijkt ondertussen 12% van de aangetaste soorten amfibieën aan de betere hand te zijn, maar 39% gaat nog steeds achteruit. Daarnaast is er ook nog een kans dat de ziekte uitbreekt in nieuwe gebieden, zo waarschuwt de studie.