Dolk van Toetanchamon is buitenaards

Een dolk die ontdekt is in de tombe van de Egyptische farao Toetanchamon, is gemaakt van een meteoriet. Dat hebben scans van Italiaanse onderzoekers en het Musem der Egyptische oudheden aangetoond.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Toen de mummie in 1952 werd ontdekt, vond archeoloog Howard Carter ook twee dolken. De eerste lag op zijn buik en had een gouden lemmet. Het tweede wapen was eveneens fraai versierd, maar had een ijzeren lemmet. Deze ontdekking deed experten met met verstomming slaan, want ijzerwerk was zeldzaam in de tijd van de beroemde farao en de dolk vertoonde geen roestplekken vertoonde.

IJzer-uit-de-hemel

De Italiaanse en Egyptische onderzoekers analyseerden de dolk met scans. Daaruit blijkt dat het lemmet bestaat uit ijzer met 10,8% van het gewicht aan nikkel en 0,58% van het gewicht aan kobalt, een sterke aanwijzing dat het ijzer afkomstig is van een meteoriet.

"We vermoeden al langer dat het lemmet gemaakt was van ijzer afkomstig van een meteoriet. Nu kunnen we dat eindelijk bevestigen", zegt egyptoloog Jacobus van Dijk in de Volkskrant. "Het Egyptische woord voor ijzer is niet voor niets ‘ijzer-uit-de-hemel', 'bia-en-tet'. Die uitspraak is overigens puur speculatief, want we weten natuurlijk niet hoe ze het uitspraken."

Volgens de wetenschappers was het bewuste mes waardevoller dan goud of zilver. "We denken dat de oude Egyptenaren grote waarde toedichtten aan het buitenaardse ijzer, dat ze gebruikten voor fijne decoratieve of ceremoniële objecten. Het kan heel interessant zijn om meer artefacten uit de pre-ijzertijd te onderzoeken, zoals andere ijzeren objecten die gevonden zijn in het graf van Toetanchamon", besluit hoofdonderzoekster Daniela Comelli. "Dat zou waardevolle inzichten kunnen opleveren over de metaalbewerkingstechnologieën in het oude Egypte."

Foto AFP / M. El-Shahed