Drie bemanningsleden van ruimtestation ISS veilig geland in Kazachstan

door
Belga
Leestijd 1 min.

Drie opvarenden van het Internationaal Ruimtestation ISS zijn veilig naar de begane grond teruggekeerd. Dat heeft de Russische vluchtleiding Tsoup bekendgemaakt. Om 09.37 uur Belgische tijd maakte de Sojoez MS-12 zich los van de spacemeccano om de Rus Aleksej Ovtsjinin, de Amerikaan Nick Hague en Hazza al-Mansoori, de eerste ruimtevaarder uit de Verenigde Arabische Emiraten, naar huis te brengen. De capsule landde zoals voorzien om 12.59 uur Belgische tijd in de steppen van Kazachstan, 147 km ten zuidoosten van de stad Djezkagan. Kort na de landing hesen bergers het drietal uit de Sojoez. Daarop nam het trio met zonnebrillen plaats op ligstoelen en at vruchten.

Al-Mansoori heeft als gastkosmonaut van het Russische ruimtevaartbureau een achtdaagse trip gemaakt. Hij kreeg na zijn terugkeer de vlag van zijn land op de schoot gelegd. Zijn twee metgezellen waren op 14 maart naar het ISS vertrokken, samen met de Amerikaanse Christina Koch. Hague heeft tijdens zijn missie drie ruimtewandelingen gemaakt, Ovtsjinin één. Hague heeft nu in totaal 203 dagen in de ruimte doorgebracht, zijn Russische collega 375 dagen.

Achtergebleven in het ISS zijn de Italiaanse gezagvoerder Luca Parmitano, een astronaut van het Europese Ruimtevaartbureau ESA, de Russen Aleksandr Skvortsov en Oleg Skripotsjka, alsmede uit de VS Koch, Andrew Morgan en Jessica Meir.

De volgende bemande lancering vanop Bajkonoer naar het ISS is op 15 april van de Sojoez MS-16. De opvarenden zijn dan de Russen Nikolaj Tikjonov en Andrej Babkin, plus de Japanner Akihiko Hoshide.

bron: Belga