Drie Chinese steden in quarantaine geplaatst om coronavirus te stoppen

Nog eens twee Chinese steden, Huanggang en Ezhou, hebben een reisverbod opgelegd gekregen in het kader van het besmettelijke coronavirus. Eerder werd Wuhan, het epicentrum van de ziekte, al afgesloten. Hoofdstad Peking kondigde dan weer aan grootschalige evenementen in verband met het Chinese nieuwjaar af te gelasten.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

Huanggang ligt zo'n 75 kilometer ten oosten van Wuhan, er wonen zo'n zeven miljoen mensen. Er zullen in de stad geen bussen of treinen meer in- of uitrijden en de inwoners mogen de stad niet verlaten. Zulke maatregelen werden al opgelegd voor Wuhan en gelden nu ook voor Huanggang en voor de naburige stad Ezhou, waar een miljoen mensen wonen. In totaal gelden de reisverboden dus voor bijna 20 miljoen mensen.

Ook heel wat verder, in Hongkong, moeten mensen in twee vakantiekampen die in contact zijn geweest met dragers van het nieuwe coronavirus in quarantaine geplaatst worden.

Duizenden besmettingen

Volgens actuele berekeningen zijn er veel meer mensen met het nieuwe coronavirus besmet dan het aantal vastgestelde gevallen. Deskundigen van het Imperial College in London gaan ervan uit dat er op 18 januari in de Chinese stad Wuhan al bij zowat 4.000 mensen symptomen zijn opgetreden, zo blijkt uit een mededeling van het Centrum voor Analyse van Wereldwijde Infectieziekten.

De schatting van de Britse experten is gebaseerd op een rekenmodel. Daarin zijn de in het buitenland vastgestelde infecties gekoppeld aan het aantal vliegtuigpassagiers, de bevolking en de aangenomen incubatietijd gekoppeld. Het model voorspelt dat het daadwerkelijk aantal geïnfecteerden waarschijnlijk duidelijk hoger is dan het aantal gediagnosticeerde gevallen.

De wetenschappers van het Imperial College gaan uit van een incubatietijd van vijf tot zes dagen. De vorsers maken die schatting op basis van ervaringen met soortgelijke ziektes.

Luchthavens nemen maatregelen

Wereldwijd nemen verscheidene luchthavens intussen maatregelen om verspreiding van de in China opgedoken mysterieuze longziekte tegen te gaan.

Zo krijgt de Londense luchthaven Heathrow speciale ruimtes voor screening van reizigers die aankomen uit de regio's waar het virus heerst. In Rome en Istanboel moeten mensen uit het gebied waar het virus voorkomt naar een speciale quarantaineruimte. Een speciale ziekenwagen brengt mogelijke patiënten meteen naar het ziekenhuis.

Rusland heeft de controle aangescherpt op alle luchthavens en bij alle grensovergangen met China. In Australië krijgen passagiers uit het risicogebied informatie over de symptomen van de ziekte. Mensen die denken dat ze het coronavirus hebben opgelopen krijgen de vraag zich te melden. In de Verenigde Staten zijn er inmiddels op drie luchthavens screenings.

Ook in Afrika, waar China over de jaren heen zijn invloed heeft opgeschroefd en waar Chinese zakenlui en toeristen neerstrijken, nemen landen uiteenlopende maatregelen, van monitoring tot screening. Het gaat onder meer om Congo, Nigeria, Ghana, Zimbabwe en Zuid-Afrika.