Drie fouten die je beter nooit meer maakt tijdens het koken

Niemand is een geboren keukenprins of –prinses. Achter het fornuis staan moet je leren en alleen door fouten te maken, word je ook beter. Sommige ‘fouten’ zijn redelijk onschuldig: te veel zout of net te weinig, overkookte pasta, een vebrande omelet... We hebben het allemaal al eens meegemaakt en het is niets om je voor te schamen.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Er bestaan echter ook keukenfouten die je maar beter vermijdt. Niet alleen voor de smaak, maar ook voor je gezondheid. Sla deze drie veelgemaakte fouten alvast op in je geheugen en probeer ze in de toekomst te vermijden.

Houten snijplank

Het ziet er mooi uit zo’n houten snijplank, maar hygiënisch is het niet bepaald. Bacteriën kruipen zonder veel moeite tussen de voegen en krasjes en komen er maar moeilijk weer uit. Wil je toch écht een houten plank, dan is het belangrijk om die goed te onderhouden. Was met kokend water, breng regelmatig olie aan om het hout te voeden en snijd geen vis of vlees op een houten plank.

Groenten en fruit wassen

Begrijp ons niet verkeerd, het is wel degelijk de bedoeling dat je je groenten en fruit wast vooraleer je ze gaat eten – ook als het gaat om biologische producten. Velen geven ze echter al een flinke poetsbeurt net na het inkopen, voor ze de frigo ingaan. En dat is helaas niet zo’n goed idee. Door het vocht dat achterblijft, kunnen bacteriën zich sneller ontwikkelen en blijven je verse producten minder lang goed. Was je groenten en fruit dus beter nét vooraleer je ermee aan de slag gaat.

Eén spatel voor al je ingrediënten

Het is iets waar we zelf ook nog niet over hadden nagedacht, maar daar komt nu dus verandering in. Volgens Gary Acuff, professor emeritus in voedingsmicrobiologie, is het erg belangrijk om niet gedurende je hele kooksessie dezelfde spatel te gebruiken. Zeker wanneer je vlees klaarmaakt. Eens je spatel in contact is gekomen met rauw vlees, is het tijd om die in de vaatwasser te doen en een nieuw exemplaar uit de kast te pakken. Ondanks de hitte van je pan is er anders een relatief hoog risico dat je ziek wordt door de bacteriën van het rauwe vlees die achterblijven op de spatel.