Drone gaat nederzettingen Amazonegebied in kaart brengen
Een groep Britse wetenschappers gaat met een drone - een soort vliegende robot - de patronen van de nederzettingen in het Amazonegebied in kaart brengen. De drone, een vliegende robot, zal uitgerust zijn met een ultramodern laserinstrument. Vanuit de lucht kan het duizenden jaren oude patronen in het landschap detecteren.
"We zullen de invloed van de late pre-Colombiaanse periode (1000-1492 n. Chr) en hun landgebruik in het Amazonegebied onderzoeken. Ook de impact van de komst van de Columbus in 1492 en hun moderne erfenis zal bestudeerd worden. Het wordt een vergelijkende studie van het pre-Colombiaanse grondgebruik in vier verschillende gebieden van het Amazonegebied," dat lieten de wetenschappers weten op een bijeenkomst van de Amerikaanse wetenschapsorganisatie AAAS.
Het zijn de onderzoekers van de Universiteit van Exeter die onbekende samenlevingen hopen te vinden. Met het project trachten de onderzoekers te ontdekken hoe er in de geschiedenis van het Amazonegebied nederzettingen het landschap naar hun hand zetten.
De drone zal met name zoeken naar geogliefen. Dat zijn geometrische figuren zoals cirkels of driehoeken in de aarde. De Britse wetenschappers geloven dat deze mogelijk zijn ontstaan door plekken op de grond te bewerken of te verbouwen. Er zijn al 450 geogliefen ontdekt in het Amazonegebied op plaatsen waar het bos is gekapt. Die vondsten suggereren dat de geschiedenis van het gebied anders is verlopen dan tot nu toe werd aangenomen. In dat geval zou een groot deel van de geschiedenis van het Amazonegebied herschreven moeten worden.
"Sommige onderzoekers denken dat de Amazone vroeger was bevolkt door kleine groepjes jagers die een minimale impact hadden op hun omgeving", legt hoofdonderzoeker José Iriarte uit op BBC News. "Zij denken dat het regenwoud dat we nu zien ongerept is. Maar steeds meer nieuwe bewijzen suggereren dat het Amazonewoud ooit was bevolkt door grote, hiërarchische samenlevingen die een grote impact op hun omgeving hadden", zegt de wetenschapper.
De wetenschappers beschikken over de modernste apparatuur. De UAV LIDAR-drone gaat voor het eerst worden ingezet in een dergelijk onderzoek. Ze zijn er dan ook op gebrand sporen van zulke samenlevingen in kaart te brengen. Door het laserlicht kunnen de vliegende robots ook geogliefen lokaliseren op dichtbegroeide plekken. "We gaan op zoek naar vergeten menselijke sporen in het regenwoud," zegt Iriarte.