Drughulpverleningsorganisaties voeren actie voor decriminalisering verdovende middelen

door
Belga
Leestijd 2 min.

In het koninklijk park van Brussel voeren zaterdag een 30-tal drughulpverleningsorganisaties actie voor de decriminalisering van verdovende middelen. Met verschillende informatiestandjes willen ze het publiek sensibiliseren voor hun boodschap: het huidige drugbeleid is nefast voor de gebruikers en de samenleving. "Het drugsbeleid moet gebaseerd worden op wetenschappelijke waarheden in plaats van op morele overwegingen", zegt Catherine Van Huyck, directrice van Modus Vivendi, één van de deelnemende organisaties. Het evenement in het Warandepark maakt deel uit van de internationale campagne "Support. Don't Punish", verspreid over meer dan 80 landen, waaraan in België een dertigtal organisaties en verenigingen deelnemen die actief zijn in onder meer de gezondheidszorg, de rechten van de mens, de permanente educatie, en de gevangenissector. Allen vragen zij om de huidige drugwetgeving grondig te herzien.

"De wet van 1921 is achterhaald", zegt Catherine Van Huyck. "Zij staat een aantal initiatieven in de weg die een groot verschil zouden kunnen maken om de huidige uitdagingen rond druggebruik aan te gaan. We denken onder meer aan veilige gebruikersruimtes, aan testers voor psychotrope stoffen, aan het therapeutisch gebruik van cannabis."

"Ook de behandeling met medische heroïne is momenteel niet mogelijk, en de toegang tot Naloxon of Narcan, twee geneesmiddelen die een overdosis heroïne kunnen verhelpen, is uitermate beperkt", vervolgt de directrice van Modus Vivendi. "In talrijke internationale aanbevelingen wordt momenteel aan de lidstaten gevraagd om meer te investeren op het gebied van volksgezondheid, maar enkel in België wordt het drugbeleid net verstrengd."

"Terwijl het huidig beleid zowat het slechtst mogelijke is", zegt Peter Muyshondt, een politieman wiens broer stierf door een overdosis. "Wat wij vragen is een doordachte legalisering, een reglementering zodat je een doordacht roesmiddelenbeleid kan voeren. Heel wat politiemannen zien met eigen ogen dat repressie de gebruikers niet helpt."

bron: Belga