Duizend mensen vieren samen 'iftar'
Moslims konden deze ochtend iets later opstaan. De voorbije 29 dagen moesten ze er telkens voor zorgen dat ze voor zonsopgang voldoende gegeten en gedronken hadden. Want daarna moesten ze wachten tot zonsondergang. Aan die maand vasten is nu een einde gekomen.
Grote belangstelling van buiten islam
De ramadan is één van de vijf verplichtingen die de islam moslims voorschrijft. Alleen zieken, zwangere vrouwen, militairen in oorlogstijd, jonge kinderen en mensen voor het wie het een gevaar voor hun gezondheid betekent, zijn vrijgesteld van het zware dieet.
Na zonsondergang mag het vasten gebroken worden met een iftarmaaltijd. Daarbij is het de traditie dat de families andere mensen in hun huis uitnodigen. Een gebruik waar de website iftarmee.be op inspeelde. Via het inititiatief van de vzw Fedactio kon wie dat wou, van welke geloofsovertuiging ook, zich inschrijven om zo'n maaltijd. mee te maken. In de drie gewesten samen schoven duizend mensen mee aan tafel.
Dorst in tijden van een hittegolf
Het einde van de ramadan wordt traditioneel gevoerd met het Suikerfeest, na het Offerfeest de belangrijkste feest voor moslims. De dag start met een speciaal gebed in de moskee, waarna iedereen zich thuis te goed doet aan allerhande, zoete lekkernijen. Het is ook de gewoonte dat gezinnen op bezoek gaan bij hun familie.
De vastenmaand was extra zwaar dit jaar. Niet alleen duurden de dagen heel lang, ook de omstandigheden waren veeleisend. Vorig week kreunde België nog onder een hittegolf.