Eén Belg op vijf worstelt met budget
Uit de peiling bij 6.000 huishoudens blijkt dat een week op vakantie gaan of een onverwachte uitgave doen van 1.100 euro voor een kwart van de Belgen onmogelijk is. Maandelijkse kosten zoals de huur en de energierekeningen vormen een probleem voor 6% van de bevolking, net zoals een eigen wagen bezitten. Zo'n 5% van de Belgen kan zich niet veroorloven regelmatig vlees, kip, vis of vegetarisch te eten. De aankoop van een televisie, telefoon of wasmachine vormt voor bijna niemand een probleem.
Wanneer een gezin zich vier van die uitgaven niet kan veroorloven, is er sprake van ernstige materiële deprivatie'. Vorig jaar was dat zo'n 5% van de bevolking het geval.
Sociale activiteiten
Voor heel wat Belgen zijn sociale activiteiten financieel problematisch, blijkt uit de peiling. Zo slaagt 12% van de Belgen van 16 jaar en ouder er niet in regelmatig vrijetijdsactiviteiten te betalen, kan 10% zich niet veroorloven minstens éénmaal per maand met familie of vrienden uit eten te gaan of iets te gaan drinken en heeft 10% onvoldoende middelen om wekelijks een klein bedrag uit te geven voor zichzelf, zoals een bezoek aan de kapper of het kopen van een cadeau.
Beter dan Europees gemiddelde
De cijfers over materiële deprivatie liggen min of meer in lijn met de voorbije jaren. Met een cijfer van 5% deed ons land het in 2017 beter dan het Europees gemiddelde, maar in vergelijking met de buurlanden kent België een hoger percentage van ernstige materiële deprivatie. In Nederland gold dat maar voor 2,6% van de bevolking, in Frankrijk voor 4,1% en voor Duitsland voor 3,4%.