Een inkijk in het rijk van 'Game of Thrones': Westeros uitgekleed

HBO lanceert het langverwachte zesde seizoen van ‘Game of Thrones' in april. Als zoethoudertje is er alvast de dvd-box met jaargang 5. Naar aanleiding van die release ging Metro exclusief praten met enkele sympathieke castleden in een Londens hotel.
door
Charlotte
Leestijd 2 min.

MAISIE WILLIAMS (speelt Arya Stark, de jongste dochter van Ned Stark. Jongensachtig, erg onafhankelijk en koppig. Haar missie is de dood van enkele familieleden te wreken)

Jouw personage wordt wel erg donker in het vijfde seizoen…

"Elk seizoen ontdekt Arya een nieuw aspect van haar persoonlijkheid. In het vijfde en zesde seizoen brokkelt ze steeds verder af en vindt ze wat er diep in haar schuilt. Toen ik het script van het vijfde seizoen las, dacht ik: ‘Dit is al lang niet meer de rol waarvoor ik ooit audities deed.' Toen David Benioff en Daniel B. Weiss, de schrijvers van de serie, me castten, moeten ze die toekomstige aspecten van hun personage gezien hebben in mij. Ik ben heel dankbaar dat ze me een rol met zoveel verschillende facetten hebben gegeven."

Hoe is het om op te groeien in de wereld van ‘Game of Thrones'?

"In het eerste seizoen waren de fans van de reeks vooral de fans van de boeken. Alles ging nog traag en ik had de tijd om te wennen aan het succes. Maar ons publiek is stilaan breder geworden en toen is alles beginnen te veranderen voor mij. Dat is dus niet van de ene op de andere dag gebeurd. Opgroeien in deze reeks heeft me enorm geholpen mijn acteertechnieken te ontwikkelen. Ik heb de indruk dat ik verschillende rollen heb gespeeld in dezelfde serie."

Wat was je beste moment in het vijfde seizoen?

"Dat ik eindelijk andere outfits mocht dragen. Dat was nieuw en opwindend. Op de set zeiden mijn collega's plots: Aha, je bent een meisje! (lacht)"

IWAN RHEON (speelt Ramsay, de huiveringwekkende bastaardzoon van Roose Bolton. Hij is een sadist, manipulator en adept van folteringen. Kortom, een van de ergste personages in de serie.)

 

Hoe zou jij de evolutie van de personages in de serie omschrijven?

"Het is heel leuk om elk jaar een nieuw facet van mijn personage te ontdekken. Seizoen na seizoen wordt hij driedimensionaler en groeit de wisselwerking met de andere personages. Heel slim gezien van de scenaristen. Het houdt ons scherp en geeft ons telkens nieuw materiaal om mee aan de slag te gaan."

Wat was voor jou het moeilijkste moment in het vijfde seizoen?

"De verkrachtingsscène. Afschuwelijk… ik heb er nachten niet van geslapen. Maar het is onze job als acteur om de leefwereld van onze personages op een realistische manier uit te beelden. En om de regisseur te vertrouwen."

JOHN BRADLEY

(speelt de vriendelijke Sam Tarly, lid van de Night's Watch. Hij is de beste vriend van Jon Snow.)

 

Lijk jij op je personage in het echte leven?

"Ik zeg van niet, maar eigenlijk wel (lacht). Ik zie het beroep van acteur als een mengpaneel. Iedereen heeft karaktertrekjes van zijn personage in zich. In functie van je rol zet je sommige onderdelen gewoon wat harder."

Heel wat personages sterven in de serie. Ben je bang voor Sam?

"Als je terugblikt, zijn de personages die het meeste bijblijven diegenen die dood zijn. Dat geldt evengoed voor andere series. Als de scenaristen je laten sterven, is het enige waarover je ongerust moet zijn de vraag of het op de juiste manier gebeurt. Of het gerechtvaardigd is in het verhaal. Maar David en Dan weten wat ze doen."

IAN BEATTIE (speelt de koude, strenge Meryn Trant, een van de ridders van de Kingsguard. Aangesteld door koning Robert Baratheon en later ook in dienst van Joffrey en Tommen.)

 

Waarom is ‘Game of Thrones' zo'n succes?

"Wat mij betreft, is dat vooral te danken aan het verhaal en het plot. Maar natuurlijk ook aan de fantastische cast en de regie. En dan zijn er nog de special effects, de draken en het feit dat je nooit weet wat er gaat gebeuren. Deze serie is een gamechanger. We zitten midden in het gouden tijdperk van de televisie en ‘Games of Thrones' is daarin dé referentie geworden."

Wie is je favoriete personage?

"Ik kijk altijd uit naar de scènes met Cersei Lannister. Lena (Headey) is echt geweldig in die rol. Ik weet dat ze een rotwijf is, maar ik ben gek op haar! Haar vertolking in het vijfde seizoen was indrukwekkend. Ze heeft ook de beste dialogen in de serie."

CARICE VAN HOUTEN (Bijgenaamd ‘The Red Woman'. Melisandre is een priesteres in dienst van de Lord of Light. Ze heeft ook een grote invloed op Stannis Baratheon.)

 

Hoe voelt het om een enge heks te spelen?

"Ik snap je vraag, maar ik zie het anders. Melisandre heeft magische krachten. Ze vecht niet voor zichzelf, maar voor iets groters dat de anderen nog niet zien. Voor haar zijn de gevechten niets in vergelijking met wat nog moet komen. Ze is fanatiek gelovig en dat maakt haar misschien een tikkeltje eng. Maar op het einde van seizoen 5 toont ze haar kwetsbare kant."

Kan je iets vertellen over de controversiële scène waarin een kind sterft in het vijfde seizoen?

"Het was een verschrikkelijke dag. De omstandigheden zaten niet mee. Het was erg koud en dat kind zat te rillen en te huilen. Ik moest een tevreden grijns op mijn gezicht toveren, en tegelijk verbergen dat ik zelf verging van de kou. Toen ik het script las, dacht ik: ‘Oei, dat gaat de kijkers niet echt helpen om me wat meer te appreciëren'."

LIAM CUNNINGHAM (Davos Seaworth is een hondstrouwe ridder in dienst van Stannis Baratheon. Hij geeft hem waardevolle raad en verzet zich tegen Melisandre, van wie hij de krachten kent.)

Sommige scènes van ‘Game of Thrones' deden heel wat stof opwaaien. Wat vind je daarvan?

"Er is altijd een strijd en een grote betrokkenheid van de schrijvers wanneer ze scènes bedenken. Controverse zal er altijd zijn. Beeld je eens het omgekeerde in: Als we iedereen tevreden wilden houden en altijd politiek correct zouden zijn, dan zouden we beschouwd worden als toegeeflijk en als censors. De serie speelt zich af in een geschifte, ellendige middeleeuwse wereld. Het geweld is walgelijk in de serie omdat het dat ook is in het echte leven."

Gaat de serie nog lang verder?

"Als je dat vraagt aan HBO zeggen ze: ‘Nog 50 seizoenen' (lacht). Nee, heel lang zal het niet meer duren. Vaak drijven series af van hun originele doel. Maar wij houden seizoen na seizoen hetzelfde kwaliteitsniveau aan. Dat vergt enorm veel werk. Het is net een militaire campagne. De dag dat het gedaan is, wordt heel moeilijk. Maar ook heel mooi."

REVIEW

Na vijf seizoenen piekt het succes van ‘Game of Thrones' nog altijd. Deze nieuwe afleveringen komen vrij traag op gang. Pas in het tweede deel van het seizoen komt er schot in het verhaal. De macht van Lannister wankelt en het gezag van Cersei staat onder zware druk. Ze krijgt af te rekenen met de groeiende invloed van de Tyrell-familie op haar zoon, koning Tommen. Tyrion, die op de vlucht is, gaat op zijn beurt op zoek naar Daenerys, die krijgt af te rekenen met de opstand van de inwoners van Meereen. Arya blijft op zoek naar wraak en Sansa moet trouwen met de sadistische Ramsay Bolton. Tot slot wordt Jon Snow geconfronteerd met Stannis Baratheon, die hem wil gebruiken om het Noorden te heroveren.

Ook al overtuigen de eerste afleveringen niet echt, de schrijvers slagen er wel weer in ons te verrassen met nieuwe plotwendingen en een schokkende seizoensfinale. Het leukste aan dit nieuwe seizoen is de toename van het aantal fantasy-elementen en het feit dat er dieper en dieper wordt gegraven in de psychologie van de personages. Het bonusmateriaal bevat naast de klassieke audiocommentaar en weggeknipte scènes ook een tweedelige docu over de historische invloeden van de serie, een dag achter de coulissen van de set, een focus op de nieuwe personages en plaatsen, en een analyse van de slotaflevering. (mb)

Serie: ****

Extra's: ****