Eén vraag over die naaktfoto's en je vliegt eruit
Geen persoonlijke vragen graag. Jullie weten allemaal waarover ik het heb. Tenzij jullie last willen krijgen met de chefs van Lionsgate. De persconferentie van The Hunger Games: Mockingjay Part 1' begint met een niet mis te verstaan dreigement van de filmstudio: wie durft te verwijzen naar de gehackte naaktfoto's van hoofdactrice Jennifer Lawrence (24), die vliegt eruit.
Een film die voornamelijk pubermeisjes naar de bioscoop moet lokken, kan zo'n pikant schandaal namelijk missen als kiespijn. Maar ook het slachtoffer zelf, hoofdrolspeelster en publiekslieveling Jennifer Lawrence, lijkt nog altijd aangedaan. De anders zo lollige filmster maakt hier en daar een grapje, maar haar gezichtsuitdrukking verraadt dat ze weinig zin heeft om op vragen van de pers te antwoorden. Er moest namelijk maar eens een stouterik tussen zitten. Aanvankelijk zou de studio haar interviews laten doen, maar die werden plots vervangen door een onpersoonlijke en dus ongevaarlijke persconferentie. De hele cast en crew staat de pers tezamen te woord, de kans om een iets of wat persoonlijk gesprek op te bouwen wordt daardoor tot nul gereduceerd.
De schaduw van Hoffman
De sexy selfies van Jennifer Lawrence zijn niet de enige sfeerbederver. Ook de dood van topacteur Philip Seymour Hoffman, die revolutiemarketeer Plutarch Heavensbee vertolkt, hangt als een schaduw over deze extreem succesvolle franchise. De opnames van de twee laatste films die meteen na elkaar gedraaid werden waren nog maar halfweg toen Hoffman in zijn appartement bezweek aan een overdosis. Regisseur Francis Lawrence, die overigens geen familie is van Jennifer, blikt terug: Toen Phil tekende voor Catching Fire' (de tweede Hunger Games'-film, red.) waren we door het dolle heen. Hij was echt een van de allerbeste acteurs van onze tijd. Tijdens de opnames is hij ook een goede vriend geworden. Je kan je dus wel inbeelden dat zijn dood ons ontzettend geraakt heeft. We zijn het nooit te boven gekomen.
Hoffman maakte de maanden voor zijn dood een moeilijke periode door. In de herfst van 2013, aan het begin van de opnames van Mockingjay', liep zijn relatie van 14 jaar op de klippen en ging hij weer alleen wonen, weg van zijn drie kinderen. Al was daar op de set weinig van te merken, zegt producente Nina Jacobson: Phil was heel aangenaam op de set. Niemand had dit zien aankomen, we waren allemaal stomverbaasd. Niemand van ons had ooit zoiets schokkends meegemaakt op een filmset. Het was vreselijk moeilijk om na zijn dood verder te gaan met de opnames, maar het moest.
Stromae goes to Hollywood
Gelukkig is er ook goed nieuws, vooral dan voor ons Belgen. Op de soundtrack van The Hunger Games' staat namelijk onze nationale muziekheld Stromae te blinken. Zijn nummer Meltdown' opent het album en daarmee wellicht heel wat deuren in Amerika. De stem van Paul Van Haver is nergens te horen, maar de instrumental is rechtstreeks uit zijn recente nummer Merci' geplukt. Zingen wel mee: grote namen als Haim, Pusha T, Q-Tip en de immens populaire popster Lorde. Zij is persoonlijk verantwoordelijk voor de betrokkenheid van Stromae, legt regisseur Lawrence ons uit: Aanvankelijk zou Lorde gewoon een song schrijven voor de film, maar na een paar gesprekken met haar besloten we om haar de volledige verantwoordelijkheid te geven over de soundtrack. Normaal gezien moet een hele kamer vol hoge piefen stemmen over de artiesten die op zo'n album terechtkomen, maar hier was dat niet zo: Lorde koos helemaal zelf met wie ze wilde werken, Stromae was dus honderd procent haar idee. Merci Lorde, inderdaad.
De tranen van Jennifer Lawrence
In dit derde en voorlaatste deel van The Hunger Games' bereiden Katniss Everdeen en co zich voor op de grote revolutie tegen de decadente dictatuur. Maar net zoals in de echte wereld kunnen ze die strijd niet winnen zonder de perceptie aan hun kant te hebben. En dus moet Katniss zwaar tegen haar zin ophitsende propagandafilmpjes opnemen, die haar willens nillens katapulteren tot het gezicht van de opstandelingen. Erg herkenbaar voor Jennifer Lawrence: Ik heb niet zo veel gemeen met Katniss, ze is veel dapperder dan ik. Maar ik herken mezelf wel in wat ze meemaakt. Toen ik gecast werd voor The Hunger Games', stond ik nog maar aan het begin van mijn carrière. Plots werd mijn leven helemaal omgegooid en werd ik een publieke figuur. Iedereen keek en luisterde naar me. Ik voelde me toen exact zoals Katniss in deze film: je bent jezelf niet meer, je voelt je een beetje een product. Maar daarna groei je in die rol, en vind je je eigen stem.
Nu de twee laatste delen van The Hunger Games' ingeblikt zijn, zal Lawrence nooit meer in de huid van Katniss moeten/mogen kruipen. Hoe ze zich daarbij voelt? Ik stond vanaf de eerste opnamedag te huilen! Iedereen kwam bezorgd rond me staan: Jennifer, meisje, wat is er?' Waarop ik snotterde: Het is bijna afgelopen!' Terwijl we nog tien maanden opnames voor de boeg hadden. En zo laat ze toch één keer die aanstekelijke lach van haar door de zaal galmen.
Lieven Trio