Een waterfles hergebruiken is als likken aan speeltje van je hond

Denk in het vervolg best maar eens twee keer na voor je dat plastic flesje naast je opnieuw vult met water. Een recente studie stelt dat een vaak gebruikt flesje evenveel bacteriën bevat als het speeltje van je huisdier.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Veel mensen zweren bij kraantjeswater als goedkoper en gezond alternatief voor flessenwater. Daarbij gebruiken ze vaak hetzelfde flesje dat ze keer op keer opnieuw vullen en meenemen naar het werk of de les. Dat is ecologisch en budgetvriendelijk, maar ook de perfecte voedingsbodem voor bacteriën.

De website Treadmillreviews.net liet de topjes van twaalf waterflessen onder een microscoop leggen en de resultaten waren verbazingwekkend. De exemplaren met een opening die je moet openschuiven, zijn er het ergst aantoe. Zij kunnen 900.000 bacterie-kolonies per vierkante centimeter huisvesten. Daarvan drinken staat gelijk aan likken van het speeltje van je hond.

De andere types van flessen doen het ook niet goed. Bij de knijpflessen werden 162.000 kolonies per vierkante centimeter aangetroffen en de draaistoppen cultiveerden 160.000 kolonies. Dat is ongeveer hetzelfde als je bord vervangen door de eetkom van de hond. Onze excuses voor de negatieve focus op honden, het is niet persoonlijk bedoeld.

Wil je vermijden dat je een wereld aan bacteriën verorbert? Haal dan een stalen drinkbus in huis, laat er nooit een restje water in achter en steek het zoveel mogelijk mee in de afwasmachine.

Foto Pixabay