Een winterse blik op Rome
Door Eldrid Deleu
Foto N. Arnold
Paus Franciscus heeft vorige week een speciaal Heilig Jaar afgetrapt waarin barmhartigheid centraal staat. Hij opende daarbij de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek, een gebeurtenis die normaal slechts om de 25 jaar plaatsvindt.
Het Jubileum duurt nog tot 20 november 2016, en zal heel wat pelgrims uit alle hoeken van de wereld naar Rome lokken. Verwacht wordt dat zo'n 10 miljoen mensen door de Porta Santa zullen passeren, voor de deur volgend jaar weer achter een muur verdwijnt. Zelf kun je na registratie ook aan de activiteiten deelnemen en een van de pelgrimwandelroutes naar het Sint-Pietersplein volgen.
Maar ook zonder affiniteit met de Katholieke Kerk is Vaticaanstad een bezoek waard. De Sint-Pietersbasiliek (grote foto) is een van de grootste en meest indrukwekkende kerken ter wereld, waar kunstliefhebbers hun hart kunnen ophalen bij de Pietà van Michelangelo en het baldakijn van Bernini.
Ook de Vaticaanse Musea, waar je de kunstschatten van het Vaticaan kunt bezichtigen, zijn een must. Op het einde van de route door de paleizen kom je uit in de Sixtijnse Kapel, waar de fresco's van Michelangelo je naar adem doen happen.
AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
Volgens de ene legende zorgt één muntje ervoor dat je ooit naar Rome terugkeert, volgens een andere moet je er net twee inwerpen om er je geliefde te ontmoeten of een wens te doen.
Wat er ook van zij, de Trevifontein lokt sinds jaar en dag hele hordes bezoekers die er maar wat graag hun kleingeld in kwijtspelen. De grootste en beroemdste fontein van Rome heeft er net een zeventien maanden durende opknapbeurt op zitten, met dank aan het Italiaanse modehuis Fendi.
Intussen worden wel de even beroemde Spaanse Trappen op de Piazza di Spagna gerestaureerd, maar in de lente kun je ze weer in al hun glorie beklimmen.
Foto N. Arnold
De kans dat in Rome de zon schijnt is in de wintermaanden groter dan in België. Maak dus van de gelegenheid gebruik om even aan de grootstedelijke drukte te ontsnappen en haal een frisse neus in Villa Borghese, een park in Engelse stijl nabij de Piazza del Popolo.
Op de Pincioheuvel bevinden zich de Pinciotuinen en de Piazza Napoleone, vanwaar je een prachtzicht hebt op Rome en de vele koepels.
Voor wie na de Vaticaanse Musea nog niet genoeg had van kunst, is er de Galleria Borghese. Tot de buitengewoon grote hoeveelheid kunstwerken die je er kan bewonderen, behoren beelden van Bernini en Canova en schilderijen van Caravaggio, Rafaël en Rubens.
Foto N. Arnold
Rome werd niet in één dag gebouwd, gaat het adagium, en alles zien lukt je dus nooit zonder er te overwinteren. Om de hoogtepunten van de Italiaanse hoofdstad nog net mee te pikken raden we je deze wandeling aan.
Stap van het beroemde Colosseum over de Via dei Fori Imperiali naar de Piazza Venezia. Daar kun je het Capitool beklimmen, de belangrijkste van de zeven Romeinse heuvels en de perfecte plek voor een goed zicht op het Forum Romanum.
Heb je nog tijd over, maak dan een ommetje langs het Pantheon en de Piazza Navona. Dit beroemde plein was tijdens het Romeinse Rijk een stadion voor atletiekwedstrijden, maar werd later het toonbeeld van de rivaliteit tussen de barokkunstenaars Bernini en Borromini. Volgens de geruchten bedekt het beeld op de Vierstromenfontein in het midden van het plein, die van de hand is van Bernini, zijn ogen vanwege de lelijkheid van de Sant'Agnese in Agone-kerk, die door Borromini werd gebouwd.
*** Verblijftip: Een elegante uitvalsbasis ***
Op amper tien minuutjes stappen van het Sint-Pietersplein vind je Roma Elegante', een prima uitvalsbasis om de Eeuwige Stad te bezoeken. Gastvrouw Roberta bracht haar jeugd door in dit stijlvolle appartement in de Prati-wijk, en verhuurt het sinds 2012 als vakantiewoning. De sympathieke Romeinse geeft je een bijzonder warm welkom, en vertelt je met plezier waar je in de buurt het lekkerst kunt gaan eten. In Roma Elegante' is plaats voor zes personen. Je boekt het via onderstaande website, met de huiscode IT-00192-03.