Eerste kind met drie ouders geboren via nieuwe methode

Voor het eerst is een kind met drie ouders geboren via een baanbrekende techniek. Het jongetje is intussen vijf maanden oud en stelt het goed. Dat bericht New Scientist
door
Kevin
Leestijd 2 min.

De Jordaanse ouders van het kind waren te einde raad. De vrouw draagt de genen voor het syndroom van Leigh, een zeldzame maar dodelijke energiestofwisselingsziekte. Na vier miskramen en twee kinderen die veel te vroeg overleden door het syndroom van Leigh, besloot het echtpaar om de hulp van de New Yorkse vruchtbaarheidsexpert John Zhang aan te wenden.

Om de erfelijke ziekte te vermijden, heeft Zhang gebruik gemaakt van een controversiële techniek waarbij hij de hulp inroept van een tweede vrouw. De embryoloog nam eicellen van beide vrouwen. Bij alle eicellen werden de kernen verwijderd. Vervolgens werden de kernen van de moeder ingeplant in de kernloze eicellen van de donor. Het resultaat was een eicel met het mitochondriaal DNA van de donor en het nucleaire DNA van de moeder. Ten slotte werd de eicel bevrucht met het zaad van de vader.

Dat leverde Zhang en zijn team vijf embryo's op, waarvan er eentje zich normaal ontwikkelde. Dat werd geïmplanteerd bij de moeder en negen maanden later zag een kerngezonde baby het levenslicht. Nu, vijf maanden na de geboorte van het jongetje, is het kind nog steeds gezond en vertoont het geen tekenen van het syndroom van Leigh.

Zhang en zijn collega's hebben de mitochondriën van het jongetje getest en zagen dat ze geslaagd waren in hun opzet: minder dan 1% draagt de mutatie die het syndroom van Leigh veroorzaakt. Normaal gezien beginnen de problemen pas bij 18%.

In de jaren '90 werd er voor het eerst geëxperimenteerd met kinderen met genetisch materiaal van drie ouders. Sommige baby's ontwikkelden toen genetische afwijkingen, waarna het proces verboden werd in de Verenigde Staten. Onlangs werd het proces goedgekeurd door een wetenschappelijk panel in het Verenigd Koninkrijk, al verschilt de methode daar van diegene die Zhang heeft toegepast. Om geen wetten te overtreden, is Zhang naar Mexico getrokken. "Daar zijn er geen regels rond. Levens reden is de juiste ethische keuze", aldus Zhang.

De bevindingen van het team wetenschappers zullen in oktober voorgesteld worden op een Amerikaans congres voor voortplantingsgeneeskunde.