Eerste moderne mens is 100.000 jaar ouder dan gedacht
Tot voor kort gingen wetenschappers ervan uit dat de homo sapiens 200.000 jaar geleden is ontstaan in Ethiopië. Maar nu moeten archeologen de geschiedenis van de mensheid opnieuw herschrijven, althans toch volgens een sensationele ontdekking van een internationaal onderzoeksteam, onder leiding van Jean-Jacques Hublin van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig.
In een grot, zo'n 100 kilometer ten noorden van Marrakech, vonden ze versteende resten van botten, schedels, kaken en tanden. "We dachten lange tijd dat de wieg van de mensheid ongeveer 200.000 jaar geleden ergens in het oosten van Afrika lag", zegt Hublin. "Maar nu blijkt dat de homo sapiens zich meer dan 300.000 jaar geleden over het hele Afrikaanse continent had verspreid."
Modern gezicht
De botresten verklappen niet alleen iets over de chronologie van onze soort, ze tonen ook aan dat de homo sapiens in Marokko een modern gezicht had: klein met een grote kin. De platte, lange schedel toont aan dat vooral het brein nog moest evolueren. "De vorm van de botten in ons gezicht heeft zich al in het begin van de evolutie ontwikkeld", besluit co-auteur Philipp Gunz. "De vorm en de functie van onze hersenen zijn pas in een latere fase veranderd." Het onderzoeksteam pende de bevindingen neer in twee uitgebreide artikelen in Nature.