Eerste test met hyperloop is succes

De Hyperloop One, volgens sommigen het transportmiddel van de toekomst, heeft een eerste succesvolle test afgerond.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

De hyperloop is een soort van supersnelle trein die bestaat uit capsules die dankzij magneten boven de rails zweven in een bijna luchtledige buis. De capsules zouden een snelheid van 1.200 kilometer per uur kunnen bereiken. Het idee werd gelanceerd door ondernemer Elon Musk in 2013. Intussen werken verschillende bedrijven aan hun eigen hyperloop, waaronder Hyperloop One, dat verder niets te maken heeft met Musk.

Woestijn

In de Mojavewoestijn in de Amerikaanse staat Nevada heeft het bedrijf voor het eerst een testvoertuig gedurende vijf seconden boven rails laten zweven met een snelheid tot 112 kilometer per uur. De bedoeling daarbij was om de motor, de vacuümpomp, de magnetische levitatie en de elektromagnetische rem te testen. In 2016 werd het voortstuwingsmechanisme al eens met succes getest. Daarnaast maakte Hyperloop One ook bekend dat ze een eerste prototype van een capsule gebouwd hebben. De constructie is 8,5 meter lang en bestaat uit carbon en aluminium.

Het bedrijf uit Los Angeles werkt aan hyperloopsystemen in Zwitserland, Finland, de Verenigde Arabische Emiraten, Rusland en de Verenigde Staten. Er zijn ook gesprekken om een lijn aan te leggen in India. De bedoeling is om tegen 2020 een volledig werkende hyperloop te bouwen.

Elon Musk

Elon Musk koos bewust voor een ‘open source'-aanpak waarbij iedereen met zijn idee aan de slag kan gaan. Hijzelf had het naar eigen zeggen immers te druk met zijn bedrijven Tesla en SpaceX. De ambities van Musk zijn niet min. Met dat laatste bedrijf wil hij bijvoorbeeld mensen naar Mars sturen.