Eerste vogelgriepbesmetting bij mens in China: «Risico op epidemie extreem laag»

In China is voor de eerste keer ooit een besmetting vastgesteld bij een mens met de vogelgriep H10N3. De autoriteiten verzekeren dat het risico op een epidemie «extreem laag» is.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Een 41-jarige patiënt uit de oostelijke stad Zhenjiang werd op 28 april opgenomen in het ziekenhuis met koorts. Een maand later concludeerden de artsen dat hij besmet is met H10N3 (een stam van de vogelgriep), aldus het Chinese ministerie van Gezondheid.

«Het risico op een besmetting op grote schaal (bij mensen) is extreem laag», aldus het ministerie in een persbericht. De patiënt zal binnenkort het ziekenhuis kunnen verlaten, klinkt het nog. De gezondheidsautoriteiten van de provincie Jiangsu hebben alle contacten van de patiënt getest en tot nu toe werden er geen andere bemettingen vastgesteld. Hoe de persoon besmet geraakte, werd niet gemeld.

Het ministerie van Gezondheid liet weten dat H10N3 «niet de capaciteit heeft om mensen te infecteren» en in ieder geval «slechts beperkt ziekmakend» is bij vogels. Tot vandaag werd er geen enkele menselijke besmetting gemeld, aldus het persbericht.

Intermenselijke besmettingen

Verschillende stammen die de vogelgriep veroorzaken zijn eerder al gevonden bij dieren, maar grootschalige epidemieën onder mensen zijn zeldzaam. De stammen H5N1 (tussen 2003 en 2011) en H7N9 (sinds 2013) hebben in Azië al besmettingen veroorzaakt bij mensen, door direct contact met besmette vogels. Intermenselijke besmettingen blijven erg zeldzaam.

H7N9 besmette sinds 2013 1.668 personen, van wie er 616 overleden zijn, blijkt uit cijfers van de organisatie voor voeding en landbouw van de Verenigde Naties.

Ook Frankrijk werd sinds afgelopen winter getroffen door de H5N8-vogelgriep. Dat leidde tot de slachting van miljoenen vogels, voornamelijk eenden. Dat type werd ook in België vastgesteld, meest recentelijk nog in Waregem eind april.