Eindelijk nieuwe bestemming voor grond Land van Ooit
Ondernemer Jan Kelders, die de grond na het faillissement kocht, heeft donderdag een overeenkomst getekend met de gemeente over de plannen van een deel van de grond. Hoeveel de ondernemer voor de grond betaalt, is niet bekendgemaakt.
Er zal op de campus medisch onderzoek gedaan worden, ook kunnen mensen er een gezondheidsscan laten uitvoeren. "Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat je tijdig op de hoogte bent van een eventuele ziekte"', zegt Kelders. Bij de ondernemer werd twee keer kanker in een vroeg stadium ontdekt door preventief onderzoek.
Maar mag dat wel?
De preventieve scans en de onderzoeken zijn wel omstreden. Uitgebreide checks van het lichaam zoals die plaats moeten gaan vinden, zijn wettelijk niet toegestaan in Nederland. De Gezondheidsraad waarschuwde in 2015 in een rapport voor nadelen.
Zo kunnen afwijkingen worden gevonden die helemaal geen problemen zouden veroorzaken als ze niet waren ontdekt. Foutieve positieve uitslagen kunnen bovendien tot vervolgonderzoek dat eigenlijk niet nodig is. Als meer mensen na zo'n voortijdige check bij een specialist terechtkomen, kunnen de zorgkosten oplopen en kan de drukte toenemen.
Maar Kelders vindt dat tijdige diagnose niet alleen goed is voor de patiënt, maar ook de zorgkosten drukt. Hij hoopt op een wetswijziging. Nu wijken Nederlanders die zo'n scan willen nog uit naar bijvoorbeeld Duitsland.
Roze kasteeltje
Nu is het binnenkort voorbij met de rondleidingen door het verlaten (en toch een beetje spooky) Land van Ooit. Daar is de gemeente blij mee. Toen het park failliet ging kocht Heusden de grond voor 15 miljoen. Nadat door de crisis jarenlang geen koper werd gevonden, werd dit door onderhoud en rente een dure lap grond.