Elektronisch membraan laat hart voor altijd in perfect ritme kloppen

door
Roald
Leestijd 1 min.

Wetenschappers aan de Universiteit van Illinois en Washington University in St. Louis hebben een dun, elastisch en elektronisch membraan ontwikkeld dat uw leven kan redden omdat het uw hart in perfect ritme laat kloppen zelfs als het dat zelf niet meer kan. Er wordt verwacht dat het membraan geplaatst kan worden op menselijke harten binnen tien tot vijftien jaar.

Ze ontwikkelden een membraan dat perfect paste op het hart van een konijn om uit te testen. Ze maakten daarvoor een exacte replica van een konijnenhart en pasten het membraan exact af. Daarna gebruikten ze een echt hart om het membraan te testen en het apparaat liet het hart in perfect ritme slaan zonder problemen.

Maar dit apparaat is niet alleen een op maat gemaakte pacemaker. Volgens John Rorgers, co-leider van het team die dit apparaat heeft ontwikkeld is het als een kunstmatige hartzakje, het natuurlijke membraan dat het hart omvat Igor Efimov, biomedisch ingenieur aan Washington's University, zegt dat het een enorme vooruitgang. De circuits die je ziet zijn een combinatie van sensoren die voortdurend het gedrag bijhouden van het weefsel en de elektroden die de bewegingen van de hartspier regelen. Dat betekent dat het membraan perfect kan ingrijpen als een persoon een hartaanval krijgt en zo kan het levens redden.