Elke Vlaamse woning krijgt een digitaal paspoort: de 'woningpas'

De Vlaamse ministers van Energie, Milieu en Wonen, hebben maandag de woningpas voorgesteld. Met dat gratis digitaal paspoort kan een eigenaar alle beschikbare informatie over zijn woning consulteren. Op termijn zal een eigenaar zo ook kunnen zien welke investeringen hij het best nog doet om zijn woning duurzamer te maken.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

Voor de woningpas werden de databanken van verschillende Vlaamse agentschappen aan elkaar gekoppeld. De woningeigenaar kan al die info vanaf maandag consulteren via woningpas.vlaanderen.be met zijn federaal token, e-id of itsme.

"Alle gebouwen"

"We zijn nu gestart met de woningen, maar op termijn wordt dit uitgebreid naar alle gebouwen", legt minister van Wonen, Joke Schauvliege (CD&V), uit. Dat moet vanaf 2020 het geval zijn.

De aangeboden informatie zal dus geleidelijk aan uitgebreid worden. Voorlopig gaat het onder meer over administratieve informatie over de woning, de indeling en de ligging ervan en informatie uit de EPB-aangifte of energieprestatiecertificaat, als dat bestaat.

In de toekomst zullen er steeds meer attesten bijkomen, en zullen woningeigenaars die ook met anderen kunnen delen. Die anderen kunnen bouwpartners, notarissen of makelaars zijn, maar ook toekomstige kopers of huurders. Vanaf volgend jaar zal je zelf ook facturen kunnen toevoegen.

Duurzaamheid

De woningpas wil ook een katalysator zijn om de duurzaamheid van de Vlaamse woningen te verbeteren.

In de toekomst zal de woningpas bijvoorbeeld suggesties doen voor investeringen, die tot een betere energieprestatie van de woning zouden leiden. "Het is een Europese primeur die ik op het einde van mijn ministercarrière mag aankondigen, en waarmee Vlaanderen zich een voorloper toont", besluit Tommelein.